• Turkhane Logo

Gazze’ye 12 yıldır gidemeyen Erdoğan, Saray’da İsrail Cumhurbaşkanını ağırlayacak

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beklediği ziyaretin tarihi belli oldu. İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi.

15:12 15 Şubat 2022 Salı
Gazze’ye 12 yıldır gidemeyen Erdoğan, Saray’da İsrail Cumhurbaşkanını ağırlayacak
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın beklediği ziyaretin tarihi belli oldu. İsrail Cumhurbaşkanı İsaac Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi.



İsrail’le ilişkileri üst düzeye taşımaya çalışan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 9-10 Mart’ta İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u Saray’da ağırlayacak. 6 yıldır gayri resmi olarak Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan AKP iktidarının ilişkileri bir adım öteye taşıyıp taşımayacağı ise bilinmiyor. 

HERZOG İKİ GÜNLÜK ZİYARET İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYOR


Erdoğan, 18 Ocak’ta yaptığı açıklamada İsrail ile üst düzey görüşmelerin olabileceğini belirtti. Geçen hafta da İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye geleceğini söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye ziyaretinin tarihi netleşti. 9-10 Mart tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edecek olan Herzog, Saray’da ağırlanacak. Türkiye ayrıca İsrail’le ilişkileri geliştirme adına karşılıklı büyükelçileri de atamaya hazırlanıyor.

SIRADA KUDÜS’ÜN BAŞKENT OLARAK TANINMASI MI VAR?

İsrail’le ilişkileri üst düzeye taşımaya hazırlanan AKP Hükumetinin gayri resmi olarak kabul ettiği Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğu iddiasını resmiyete dökmesi de bekleniyor. 2016 yılında AKP Hükumeti’nin hazırladığı ve TBMM’de kabul edilen bir anlaşma ile Mavi Marmara olayı kapatılırken Kudüs ise İsrail’in başkenti olarak tanındı. Mavi Marmara olayında İsrail ile varılan tazminat anlaşmasında AKP hükumetinin imzaladığı belgede “Bu Anlaşma, Ankara ve Kudüs’te 28 Haziran 2016 tarihinde her biri eşit derecede geçerli Türkçe, İbranice ve İngilizce dillerinde ikişer nüsha halinde akdedilmiştir. Yorum farklılığı halinde İngilizce metin esas alınacaktır” maddesi yer aldı.

DIŞİŞLERİ İSRAİL’İN BAŞKENTİ OLARAK TEL AVİV’İ TANIMIYOR

Dışişleri Bakanlığı da sitesinde İsrail’le ilgili ülke tanıtımında daha önce Tel Aviv olarak yer alan başkent ibaresi Kudüs olarak düzenlendi. Bunun ortaya çıkmasının ardından gelen tepkiler sonrası İsrail’in başkenti olarak yer alan Kudüs ifadesi silindi. Bakanlığın sitesinde şu an İsrail’in başkenti kısmında Tel Aviv yazması gerekirken boş olarak tutuluyor.

İLİŞKİLER KÖTÜYKEN DE TİCARETTE REKOR KIRILDI

Mavi Marmara davasından vazgeçen AKP Hükumeti, İsrail’in Filistin’e yönelik her saldırısında aynı yolu izliyor. İsrail’i kınayan açıklamalar yapan AKP’liler, Filistinli mağdurların yanında olduklarını iddia ediyor. Ancak AKP hükumetine yakın isimler İsrail ile milyar dolarlık ticarete devam ediyor. Türkiye ile İsrail arasında ticaret hacmi 2002 yılına göre 3.5 kat artarak 6,2 milyar dolara ulaştı.

Son güncelleme: 15:12 15.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı