• Turkhane Logo

Gazze’nin elektriksiz kalan hastanelerinde bebekler ve ağır hastalar ölümün eşiğinde

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 2200'ü aşarken binlerce kişinin sığındığı hastaneler, her an durabilecek jeneratörlerle hastaları hayatta tutma mücadelesi veriyor. İsrail, elektriği keserek tamamen ablukaya aldığı bölgede halka güneye kaçmaları için bu akşamüstüne dek süre tanıdı.

20:58 14 Ekim 2023 Cumartesi
Gazze’nin elektriksiz kalan hastanelerinde bebekler ve ağır hastalar ölümün eşiğinde
İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 2200'ü aşarken binlerce kişinin sığındığı hastaneler, her an durabilecek jeneratörlerle hastaları hayatta tutma mücadelesi veriyor. İsrail, elektriği keserek tamamen ablukaya aldığı bölgede halka güneye kaçmaları için bu akşamüstüne dek süre tanıdı.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze’nin kuzeyinde yaşayan binlerce kişiye, bölgenin güneyine gitmeleri için bu akşamüstüne kadar süre vermesi uluslararası tepkilere yol açarken bombardıman altındaki Gazze hastanelerinde büyük bir ölüm kalım savaşı veriliyor.

İsrail bombalarından kaçan binlerce kişinin sığındığı Şifa Hastanesi’nde, diyaliz makinelerine ve yaşam destek ünitesine bağlı hastalar ölüm riskiyle karşı karşıya kaldı. İsrail’in elektriği kesmesiyle Gazze’deki hastaneler, binlerce yaralıyı hayatta tutmak için jeneratörlerle çalışıyor.

Kızılhaç, jeneratörlerin de yakında duracağı ve tamamen elektriksiz kalan hastanelerin morga döneceği uyarısında bulundu. Kızılhaç’ın bölge direktörü Fabrizio Carboni, “Gazze hastanelerinde elektrik tükeniyor. Yeni doğan bebekler, yaşlı hastalar oksijen desteğini kaybedecek. Böbrek hastaları için diyaliz makineleri, x-ray cihazları duracak” dedi.

İsrail ordusu ayrıca Gazze’deki Kudüs Hastanesi’ni boşaltması için Filistin Kızılayı’na yerel saatle 16.00’ya kadar mühlet verdi.

İsrail, Hamas’ın kanlı baskınında rehin aldığı kişiler serbest bırakılmadan Gazze’ye tam abluka uygulanacağını ve elektrik verilmeyeceğini bildirmişti.

CAN KAYBI HIZLA ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, son açıklamasında Gazze’de ölü sayısının en az 2215 olduğunu, 8714 kişinin de yaralandığını duyurdu.

BBC’ye konuşan Şifa Hastanesi’nden bir doktor, hastanelerde yakıt ve ekipman eksikliği nedeniyle binlerce yaralıya müdahale etmekte çok zorlandıklarını, durumu kritik olmayan hastalara bakamadıklarını söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünden Dr. Justin Dalby, gelen yaralı hasta sayısının inanılmaz boyutlarda olduğunu vurguladı.



İsrail mülteci kampını hedef aldı: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Gazzedeki İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre İsrail savaş uçakları, Cibaliye Mülteci Kampında bir eve hava saldırısı düzenledi. Saldırıda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği, 80den fazla yaralı olduğu kaydedildi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken Tel Avivin Cibaliye Mülteci Kampını hedef aldığı bildirildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre bir eve yönelik yapılan saldırıda, en az 20 kişi hayatını kaybetti, 80’den fazla kişi de yaralandı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail bombardımanında yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle yaralıların tahliyesi için geçişlerin derhal açılması talebinde bulunarak, “Sağlık sektöründe yaşanan büyük kriz nedeniyle binlerce yaralı ve hasta hayatını kaybedecek” demişti.


Netanyahu: Bir sonraki aşama geliyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sınırdaki askeri birlikleri ziyaret etti ve “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Yeni aşama geliyor” dedi.

İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze sınırındaki askeri birlikleri ziyaret etti.

İsrail Başbakanı, ziyarete dair sosyal medya platformu Xten bir video paylaştı.

Videoda Netanyahu’nun askerlere yaptığı konuşmada “Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Yeni aşama geliyor” ifadesini kullandığı görülüyor.

Askerler Netanyahuya başlarını sallayarak yanıt verdi.

Netanyahu, X’teki mesajına “Gazze Şeridi’ndeki savaşçılarımızla ön saflarda. Hepimiz hazırız” notunu düştü.

Netanyahunun ifadeleri, Gazze sınırında günlerdir yoğun sevkiyat ve yığınak yapan İsrail ordusunun kara harekatını başlatacağı şeklinde yorumlandı.

Son güncelleme: 20:58 14.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı