• Turkhane Logo

Gazze'deki günlük ölüm oranı 21. yüzyılın zirvesinde

Oxfam: Gazze'deki günlük ölüm oranı 21. yüzyılın tüm çatışmalarından daha yüksek

10:16 12 Ocak 2024 Cuma
Gazze'deki günlük ölüm oranı 21. yüzyılın zirvesinde
Oxfam: Gazze'deki günlük ölüm oranı 21. yüzyılın tüm çatışmalarından daha yüksek

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, İsrailin Gazzedeki saldırılarında günlük ortalama 250 kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Verilere göre Gazzedeki günlük ölüm oranının 21. yüzyılın diğer tüm büyük çatışmalarından daha yüksek olduğu kaydedildi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Güney Afrika’nın İsraile karşı ‘soykırım’ suçlamasıyla açtığı davanın Lahey’de başladığı gün yayınladığı raporda,Gazzedeki günlük ölüm oranının 21. yüzyılın diğer tüm büyük çatışmalarından daha yüksek olduğunu bildirdi.

Yapılan açıklamada İsrail ordusunun her gün 250 Filistinliyi öldürdüğü ve çok daha fazlasının açlık, hastalık ve soğuk nedeniyle hayati risk altında olduğu belirtildi.

Oxfamın Orta Doğu Direktörü Sally Abi Khalil, İsrailin Gazzeye uyguladığı zulmün boyutu ve vahşeti gerçekten şok edici. Gazze halkı 100 gündür cehennemi yaşıyor. Hiçbir yer güvenli değil ve tüm nüfus açlık riski altında. dedi.

Oxfamın kamuya açık verileri kullanarak yayınladığı rakamlara göre, günlük ortalama ölüm sayısı Suriyede 96,5, Sudanda 51,6, Irakta 50,8, Ukraynada 43,9, Afganistanda 23,8 ve Yemende 15,8.

Refahtaki Oxfam çalışanları aşırı kalabalık, çok az yiyecek ve su olduğunu ve temel ilaçların tükendiğini bildiriyor.

İsrailin yardım girişini kısıtlaması, sınırları kapatması, kuşatma uygulaması ve sınırsız erişimi reddettiği belirtilen açıklamada Şu anda ihtiyaç duyulan haftalık gıda yardımının sadece yüzde 10u girebiliyor. denildi.

Oxfam, açlık ve hastalıktan kaynaklanan büyük yaşam tehdidi konusunda da uyarıda bulundu. Açıklamada, Soğuk ve yağışlı havanın başlaması, battaniye sıkıntısı, ısıtma cihazları için yakıt ve sıcak su olmaması nedeniyle durumu daha da kritik hale getiriyor. denildi.

Oxfamın ortak kuruluşlarından Filistin Tarımsal Yardım Komiteleri (PARC), çadırlarda yaşayanların durumunu hayal edebileceğiniz her şeyden daha kötü olarak tanımladı.

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanındaki yargılamaya dikkat çekilerek, Oxfam, faili kim olursa olsun, tüm kitlesel vahşet suçlarının ve insan hakları ihlallerinin soruşturulması ve ele alınmasına yönelik tüm çabaları desteklemektedir. ifadesine yer verildi.

Batı Şerianın çeşitli bölgelerine baskın düzenlendi
İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şerianın Cenin, Beytüllahim ve Ramallah kentlerine baskın düzenleyerek 10 Filistinliyi gözaltına aldı.
Filistin resmi ajansı WAFAda yer alan haberde, İsrail güçlerinin Cenine düzenlediği baskında 6 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

WAFAda yer alan bir diğer haberde de İsrail güçlerinin Beytüllahim ve Ramallah kentlerine düzenlediği baskınlarda 4 Filistinliyi gözaltına aldığı kaydedildi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüste de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 341 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail-Hamas savaşı
Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsraile 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. Tel Aviv, 7 Ekimdeki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Gazze Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre İsrailin Gazze Şeridine saldırılarında en az 10 bin çocuk, 7 bin kadın olmak üzere, 23 bin 210 Filistinli öldürüldü.

İsrail ordusu, Gazze Şeridine saldırılarının başladığı 7 Ekimden bu yana 186sı karadan işgal sürecinde olmak üzere 520 askerinin öldürüldüğünü bildirdi.

Son güncelleme: 10:16 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı