• Turkhane Logo

Gazze'de ateşkesin uzatılması çağrıları yükseliyor

İsrail ile Hamas arasında uzlaşılan dört günlük ateşkes TSİ 11'de yürürlüğe girecek. Yardım kuruluşları ve Müslüman ülkeler bölgeye yeterli insani yardım ulaştırılabilmesi için sürenin uzatılmasını talep etti.

00:49 23 Kasım 2023 Perşembe
Gazze'de ateşkesin uzatılması çağrıları yükseliyor
İsrail ile Hamas arasında uzlaşılan dört günlük ateşkes TSİ 11'de yürürlüğe girecek. Yardım kuruluşları ve Müslüman ülkeler bölgeye yeterli insani yardım ulaştırılabilmesi için sürenin uzatılmasını talep etti.

DW Türkçede yer alan habere göre Mısır El Kahire televizyonuİsrail ile Hamas arasında varılan 4 günlük ateşkes anlaşmasının Perşembe sabahı Türkiye saati ile sabah saat 11:00de yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Anlaşma kapsamında, 7 Ekim tarihli saldırılarında 240 İsrailliyi rehin alan Hamas, yaklaşık 50 rehineyi serbest bırakacak. İsrail de buna karşılık cezaevlerinde tutuklu bulunan 150 Filistinliyi salacak. Serbest bırakılacak Filistinliler, kadınlar ve 19 yaşın altındaki çocuklar arasından seçilecek. Anlaşma uyarınca ayrıca Gazze Şeridine insani yardımların geçişine izin verilecek.

Uluslararası yardım kuruluşları bugün ortak bir açıklama yaparak anlaşmanın dört günle sınırlı olmasının yeterli olmadığını duyurdu. Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar, Oxfam ve Save the Children gibi kuruluşların bulunduğu örgütler Gazze Şeridine temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu açıkladı. Uluslararası Af Örgütü İcra Direktörü Paul OBrien, ateşkesin insan hakları açısından da yeterli olmadığını belirtti.

Handicap International Filistin Ülke Menajeri Danila Zizi de Dört günde 2 milyon insana yetecek gıda gönderemeyiz diyerek gönderilecek miktarın ihtiyaçları karşılamak bakımından son derece az olacağını söyledi. Örgütler yaptıkları açıklamada vadesi belli bir ateşkes yerine kalıcı bir ateşkesin gerekli olduğunu ifade etti. Gazze Şeridindeki farklı bölgelere yardımları ulaştırabilmek için Refah Sınır Kapısının yanı sıra başka geçişlerin de açılması talep edildi.

Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları da İsrail ile Hamas arasında varılan 4 günlük ateşkes anlaşmasının süresinin uzatılması için çağrı yaptı. İngilterenin başkenti Londrada basına bir açıklama yapan üç dışişleri bakanı, anlaşmanın bir ilk adım olması gerektiğini ifade etti. Bakanlar, ateşkesin iki devletli çözüm için müzakereleri de beraberinde getirmesi gerektiğini belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan El Suud insani yardımın kalıcı olması, genişletilmesi ve rehinelerin bırakılması koşuluna bağlı olmaması gerektiğini söyledi. El Suudi Tutulan rehineler için Gazzedeki sivil nüfusun cezalandırılması kesinlikle kabul edilemez diye konuştu.

ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamasın 7 Ekim tarihinde düzenlediği saldırılarda İsrailin verdiği bilgilere göre 1200 kişi hayatını kaybetti. İsrailin Gazzeye hava ve karadan operasyonlarında ise Hamas kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığının verilerine göre 14 binden fazla Filistinli öldürüldü.

Son güncelleme: 00:49 23.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı