• Turkhane Logo

'Gazze'de ateşkes şansı azalıyor'

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının yeni bir ateşkes için

09:23 11 Aralık 2023 Pazartesi
'Gazze'de ateşkes şansı azalıyor'
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının yeni bir ateşkes için

Doha Forumunda konuşan el-Tani, Katarın her iki tarafa da ateşkes için baskı yapma çabalarını sürdüreceğini söyledi.

Körfez ülkesi, Kasım ayı sonunda rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayan ve çatışmaların bir hafta boyunca durdurulmasında kritik rol oynamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar günü yaptığı açıklamada savaşın tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

Son günlerde çok sayıda Hamas teröristinin teslim olduğunu belirten Netanyahu, Bu Hamas için sonun başlangıcıdır dedi.

Gazzedeki insani kriz ise kötüleşmeye devam ediyor.

Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Pazar günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, yaklaşık 18 bin Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi.

Hamasın silahlı kanadı Al Jazeeraye gönderdiği sesli mesajda geçici ateşkesin güvenilirliğini kanıtladığını ve İsrail görüşmelere başlayana kadar başka rehinenin serbest bırakılmayacağını duyurdu.

Sözcü Ebu Ubeyde mesajında ayrıca Hamas savaşçılarının 180 askeri aracı tamamen ya da kısmen imha ettiğini ve çok sayıda İsrail askerini öldürdüğünü, İsraile hala darbeler indirdiğini ve daha büyük şeylerin gelmekte olduğunu söyledi.

GazzelilerKAYNAK,REUTERS
Dohadaki konferansta BMnin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWAnın başkanı Philippe Lazzarini bölgenin yeryüzündeki cehennem haline geldiğini ve kesinlikle şimdiye kadarki gördüğü en kötü durum olduğunu söyledi.

Konferansta konuşan Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de İsrailin uluslararası insani hukuku ihlal etmeye devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi ve uluslararası yaptırım çağrısında bulundu.

Iştiyye, Gazzedeki Hamas hükümetinden ayrı bir yapı olan ve Batı Şeriada faaliyet gösteren Filistin Yönetimini temsil ediyor.

Dohadaki toplantı sırasında Gazzenin güneyinde çatışmalar devam etti.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kenti şu anda ağır bombardıman altında ve İsrail sivillerden kent merkezini terk etmelerini istiyor.

İsrail’in saldırıları ilk başladığında kuzeydeki insanlara bölgeyi terk edip Han Yunus’a gitmeleri söylenmişti.

BBCye konuşan İsrailli üst düzey danışman Mark Regev, Han Yunusta zorlu çatışmalar yaşanacağını söyledi ve sivilleri güvenli bölgelere gitmeye çağırdı; İsrail tankları Pazar akşamı kentin merkezine ulaştı.

Şehirdeki siviller ceset toplarken görüntülendi.

İsrailin güvenli bölge olarak adlandırdığı yerlerdeki durum sorulduğunda Regev, ülkesinin sivillerin hayatını korumak için azami çaba gösterdiğini söyledi.

Gazzedeki sivillere daha önce al-Mawasideki güvenli bölgeye gitmeleri tavsiye edilmişti. Sadece 8,5 kilometrekare büyüklüğündeki bu alan Londradaki Heathrow Havaalanından daha küçük, az sayıda bina var ve büyük ölçüde kum tepeleri ve tarım arazilerinden oluşuyor.

Son güncelleme: 09:23 11.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı