• Turkhane Logo

Gazze Yahudi yerleşimcilere mi açılacak?

İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken

11:45 28 Aralık 2023 Perşembe
Gazze Yahudi yerleşimcilere mi açılacak?
İsrail ile Hamas arasındaki savaş devam ederken

Ağır sivil kayıpların yaşandığıİsrail ordusunun Gazze Şeridindeki operasyonları devam ederken İsrailde yayınlanan bir reklam tartışma yarattı. Sahilde bir ev hayal değil! sloganı taşıyan reklam kampanyası Gazzede savaş sona erdikten sonra İsrailin bölgede Yahudi yerleşimleri kuracağının işareti olarak görüldü.

Söz konusu reklam, Batı Şeriada İsrail hükümetinin onayı olmadan Yahudi yerleşimleri inşa etmekle tanınan müteahhitlik firması Harey Zahav tarafından Aralık ayı ortasında sosyal medyadan paylaşıldı.

Firmanın sahibi Zeev Epstein İsrailin Kanal 13 televizyonuna yaptığı açıklamada Bu kampanya Gazzeye dönme arzusunu ifade ediyor ancak geliştirme aşamasında olan hiçbir projemiz yok dedi. Reklam kampanyası Filistinliler arasında büyük öfkeye yol açtı.

İsrail 1967de işgal ettiği Gazzeden 11 Eylül 2005te tamamen çekilmişti. İsrail askerleriyle beraber Gazzedeki 8 bin civarında Yahudi yerleşimci de bölgeyi terk etmişti. İsrail, askeri olarak Gazze Şeridindeki varlığını sonlandırsa da 2 milyondan fazla kişinin yaşadığı 365 kilometrekarelik alanda tam 18 yıldır bir abluka uguluyor. Kara, deniz ve havadan Gazzeye ulaşım ve giriş çıkışlar İsrailin kontrolü altında.

Hamasın 7 Ekimdeki saldırıların ardından başlayan savaş boyunca hiçbir İsrailli yetkili Yahudi yerleşimcilerin yeniden Gazzeye gönderilebileceğine dair açıklama yapmamıştı.

Geri döneceğimiz çok açık
Ancak Çarşamba günü aşırı sağcı Otzma Yehudit partisi milletvekillerinden Zvika Fogel devlet radyosuna verdiği demeçte İsrailin Gazze Nehrinin kuzeyindeki bölgenin kontrolünü ele geçirmesi ve yeni Yahudi yerleşimleri kurması gerektiğini söyledi.
Reklam kampanyası, geçmişte Gazze Şeridinde yaşayan bazı İsrailliler arasında da ilgi yarattı. Gazzede 16 yıl yaşamış olan 66 yaşındaki Hannah Picard, Geri döneceğimiz çok açık dedi, Gazzede devam eden savaşın, geri dönüşünün bir başlangıcı olduğunu söyledi. Kudüsteki yaşamını geçici olarak tanımlayan Picard, İçten içe geri dönmeyi hayal ediyoruz, çünkü orası bizim evimiz dedi. Fransa kökenli İsrail vatandaşı, Gazzenin merkezinde deniz kenarındaki eski evini cennette yaşamaya benzetti.

Gazzeye dönüşü destekleyen İsrailliler
Gazzenin yeniden Yahudi yerleşimcilere açılmasının bazı İsraillilerde gördüğü destek, 7 Ekim saldırılarının yarattığı travmaya da bağlanıyor. Kudüsteki Gush Katif Müzesinde çalışan Oded Mizrahi bölgeye geri dönüşün yakında mümkün olacağına inanıyor. Mizrahi, AFPye verdiği demeçte Tam olarak nasıl olacağını bilmiyoruz ama... herkes Hamasın orada kalamayacağının farkında. Gazzeyi yönetmekten başka seçeneğimiz yok diye konuştu.

Gazzedeki Yahudi varlığı üzerine faaliyet gösteren Gush Katif müzesinde, fotoğraflar, haritalar ve yıkılan yerleşimlerden kalan hatıra eşyalar sergileniyor. Müzenin hediyelik eşya bölümünde İsraillilerin Gazzeye dönüşüne atfen Eve dönüyoruz yazılı tişörtler satılıyor.

İsrailin Haması yok etme hedefiyle üçüncü ayına yaklaşan saldırılarında Gazzedeki Sağlık Bakanlığı verilerine göre çoğu kadın ve çoçuk olmak üzere 21 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD: Gazzenin kontrolü Filistinlilere verilmeli
İsrailli yetkililer Gazzenin geleceğiyle ilgili net bir açıklama yapmazken, ABD kararın Filistinlilere ait olduğunda ısrar ediyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan kısa süre önce İsraile yaptığı bir ziyaret sırasında Gazzeyi uzun vadede yeniden işgal etmenin mantıklı ya da doğru olduğuna inanmıyoruz. Sonunda Gazzenin kontrolü, yönetimi ve güvenliği Filistinlilere geçmelidir demişti.

İşgal altındaki Filistin toprakları üzerindeki tüm yerleşimler, İsrail tarafından onaylanıp onaylanmadıklarına bakılmaksızın uluslararası hukuka göre yasadışı kabul ediliyor.

Son güncelleme: 11:45 28.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı