• Turkhane Logo

Gazze krizini görüşmek için Kahire'de Barış Zirvesi düzenleniyor

Kahire Barış Zirvesi'nde, birçok Arap ve Avrupalı liderle dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor.

22:06 20 Ekim 2023 Cuma
Gazze krizini görüşmek için Kahire'de Barış Zirvesi düzenleniyor
Kahire Barış Zirvesi'nde, birçok Arap ve Avrupalı liderle dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor.

Euronewste yer alan habere göre Hamasın saldırının ardından kapsamlı bir askeri operasyona hazırlanan İsrail Gazzeyi bombalamaya devam ederken, krizin Orta Doğuyu daha geniş çaplı bir savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor.

Gazzede insani yardım tırlarının girişi için Refah sınır kapısını açan Mısır, krizi görüşmek üzere bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Cumartesi günü yerel saatle sabah 10.00da başlaması planlanan Kahire Barış Zirvesinin birçok ülkeden dışişleri bakanlarının yanı sıra çok sayıda Arap ve Avrupalı devlet ve hükümet başkanını bir araya getirmesi amaçlanıyor.

Ancak İsrailin baş müttefiki ABDden üst düzey bir yetkilinin ve diğer bazı liderlerin katılmayacak olması, zirveden çıkabilecek sonuçlara dair beklentileri azaltıyor.

Zirvede ne amaçlanıyor?

15 Ekimde Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, zirvenin Gazzedeki krizle ilgili son gelişmeleri ve Filistin meselesinin geleceğini ele alacağını belirtildi, ancak bunun ötesinde toplantının amaçları hakkında fazla bilgi verilmedi.

Haber ajanslarına konuşan kaynaklar, ortak bir zirve bildirisi üzerinde tartışmalar yapıldığını, ancak görüş farklılıkları  dolayısıyla bir sonuç metninin ortaya çıkıp çıkmayacağının belli olmadığını kaydediyor.

Arap ülkeleri, İsrailin Gazzeye yönelik bombardıman ve kuşatmasına karşı öfkelerini dile getirirken, ABD ve İngiltere İsraile tam desteğini sürdürüyor. AB ise Hamasın saldırısını kınamanın ötesinde krize yönelik ortak bir yaklaşım belirlemekte zorlanıyor.

Gazzeye insani yardım ulaştırmaya çalışan Mısır, milyonlarca Filistinlilerin Sinaya zorla göç ettirilmesine karşı olduğunu ve böyle bir hareketin Mısır yarımadasını İsraile karşı saldırılar için bir üsse dönüştüreceğini söylüyor.

Mısırın tutumu, diğer birçok Arap ülkesinin de korkularını yansıtıyor ve Filistinlilerin zorla yerlerinden edilmesine karşı çıkıyor.

Zirveye kimler katılıyor?

Zirveye Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisinin ev sahipliğindeki zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Kralı Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife ve Kuveyt Veliaht Prensi Şeyh Meşal el-Ahmed el-Sabah katılacak.

Mısır basınına dayandırılan haberlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da zirveye katılacağı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB dış politika şefi Josep Borrell Kahireye gitmeyi planlıyor. Ancak kaynaklardan gelen bilgilere göre her ikisinin de cuma günü ABD-AB zirvesi için Washingtonda bulunmaları nedeniyle Kahireye zamanında varmakta zorlanacakları belirtiliyor.

AB ülkelerinden Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Kıbrıs Dışişleri bakanları zirveye katılacak. İngiltere, Norveç ve Güney Afrika Cumhuriyeti de dışişleri bakanları düzeyinde temsil edilecek.
Scholz, Sunak ve Macron katılmıyor

Avrupa ülkelerinden ise Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunakın katılmayacağı kesinleşti.

ABDyi kimin temsil edeceği, ya da Çin ve Rusya gibi diğer büyük güçlerin katılıp katılmayacağı konusunda da bir açıklama yapılmadı.

Hamasın 7 Ekimde düzenlediği saldırı bin 400 kişinin ölümüne yol açtı. İsrailin karşı saldırısında 4 bin 100den fazla Filistinli öldürüldü.

Son güncelleme: 22:06 20.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı