• Turkhane Logo

Gazze: Hastane saldırısına uluslararası tepkiler

Gazze'deki hastane saldırısına uluslararası kamuoyundan tepkiler geliyor. Yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı nedeniyle taraflar birbirini suçluyor.

10:00 18 Ekim 2023 Çarşamba
Gazze: Hastane saldırısına uluslararası tepkiler
Gazze'deki hastane saldırısına uluslararası kamuoyundan tepkiler geliyor. Yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği saldırı nedeniyle taraflar birbirini suçluyor.





Gazze’deki El Ehli Baptist Hastanesi’ndeki saldırıda yüzlerce sivilin kaybetmesi, uluslararası kamuoyunun büyük tepkisine neden oldu.



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yüzlerce kişinin öldüğü saldırı nedeniyle “dehşete düştüğünü” söyledi. Guterres, Çin’deki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarının “Filistin halkının topluca cezalandırılmasına gerekçe olamayacağını” belirtti.



Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “Bu suçun sorumluluğu net olarak ortaya çıkarılmalı ve failleri hesap vermeli” açıklamasında bulundu.



Borrell, X hesabından paylaştığı mesajında “Bir kez daha en ağır bedeli siviller ödüyor” ifadesini kullandı.




The news coming from the Al-Ahli Arabi Baptist hospital in Gaza add horror to the tragedy unfolding before our eyes since days.
Once again, innocent civilians pay the highest price. The responsibility for this crime must be clearly established & the perpetrators held accountable.— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 17, 2023




Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus da saldırıyı kınadıklarını belirterek “Bir an önce sivil halkın, sağlık hizmetlerinin korunması ve tahliye emirlerinin geri alınması çağrısında bulunuyoruz” dedi.




.@WHO strongly condemns the attack on Al Ahli Arab Hospital in north Gaza.

Early reports indicate hundreds of deaths and injuries.
 
We call for the immediate protection of civilians and health care, and for the evacuation orders to be reversed.#NotATarget https://t.co/6I4t99WV03— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) October 17, 2023




Almanya Dışişleri Bakanlığı da hastane saldırısını kınayarak “Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği haberler karşısında derin şok içindeyiz” ifadelerini kullandı. Bakanlık, X’deki resmi hesabından yaptığı paylaşımda “Sivil hedefler, özellikle de hastaların ve sağlık personelinin bulunduğu tam teşekküllü bir hastaneye hiçbir koşulda saldırı gerçekleştirilemez” denildi.



Bugün İsrail’i ziyaret etmesi beklenen ABD Başkanı Joe Biden da hastanedeki saldırıdan dolayı “sarsıldığını ve son derece üzgün olduğunu” belirtti.



Biden, İsrail’e hareket etmesinin ardından yayımlanan açıklamasında, haberi duyduktan sonra “derhal” Ürdün Kralı II. Abdullah ve İsrail Başbakanı Benyamin Netahyahu ile görüştüğünü ve “tam olarak ne olduğu konusunda bilgi toplanma devam edilmesi için ulusal güvenlik ekibine talimat verdiğini” söyledi.



Biden, “ABD tartışmasız şekilde sivillerin hayatlarının korunmasından yanadır. Bu trajedide ölen ya da yaralanan hastaların, sağlık ekibinin ve diğer masum insanların yasını tutuyoruz” açıklamasını yaptı.



Hastane saldırısında can kaybı 500



Gazze’deki sağlık bakanlığının sözcüsü Eşref el Kudra da saldırıda hastanedeki can kaybının 500’e yükseldiğini söyledi.



Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ın hastanedeki patlamadan dolayı üç gün yas ilan ettiği bildirildi.



Saldırının sorumluluğu konusunda ise taraflar birbirini suçluyor. Filistinliler saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini söylerken İsrail ordusu ise hastanedeki patlamanın Filistinli İslami Cihad grubunca atılan ve hedefini şaşıran bir füze nedeniyle gerçekleştiğini iddia ediyor.



İsrail, AB ve ABD’nin terör örgütleri listesindeki Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ve yüzlerce İsrailli’nin öldürülüp onlarcasının da rehin alındığı saldırıların ardından Gazze’yi havadan vurmaya başlamıştı. Gazze’ye su, gıda, elektrik ve yakıt tedarikine izin vermeyen ve bölgeye yönelik ablukayı tüm rehineler serbest bırakılana dek sürdüreceğini duyuran İsrail, olası bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.



Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında şu ana kadar 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400’ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Son güncelleme: 10:00 18.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı