• Turkhane Logo

G7'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

Japonya'nın Hiroşima kentinde başlayan G7 zirvesinde, Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı. Yapılan açıklamada,

22:45 19 Mayıs 2023 Cuma
G7'den Rusya'ya yeni yaptırımlar
Japonya'nın Hiroşima kentinde başlayan G7 zirvesinde, Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulanması kararlaştırıldı. Yapılan açıklamada,

BBC Türkçede yer alan habere göre yeni yaptırımlarla savaş alanında Rusya için hayati önem taşıyan teçhizatın ihracı sınırlandırılacak, Rusyaya savaşta yardım etmekle suçlanan gruplar doğrudan hedef alınacak.

G7 liderleri Ukraynaya ise mali, insani, askeri ve diplomatik destek sözü verdi.

Liderler ayrıca Rusyadan, Ukraynanın uluslararası toplumca tanınan tüm topkraklarından derhal, tamamen ve koşulsuz geri çekilmesini istedi.

Ukraynaya sarsılmaz desteğimiz sürecek. Rusyanın yasa dışı, haksız ve nedensiz şekilde saldırarak başlattığı savaşta, Ukraynanın yanında olacağız.

Suudi Arabistandaki Arap Birliği toplantısında konuşan ve liderlere Ukraynadaki savaşa göz yummamaları çağrısı yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenskiynin hafta sonu Hiroşimaya giderek G7 toplantısında da konuşabileceği belirtiliyor..

Çinin nükleer cephaneliği küresel ve bölgesel istikrar için endişe verici

G7 liderleri, nükleer silahsızlanma konusunda yapılan görüşmelerin ardından Çinin hızla büyüyen nükleer cephaneliğinin küresel ve bölgesel istikrar için endişe verici olduğunu söyledi.

Rusyanın sorumsuz nükleer retoriğini de kınayan grup açıklamasında, Çinin şeffaflık ve anlamlı bir diyalog olmaksızın nükleer cephaneliğini hızla arttırması küresel ve bölgesel istikrar için endişe kaynağıdır denildi.

G7 zirvesi üç gün sürecek.

Liderler Hiroşimada ilk olarak Barış Anıtını ziyaret etti.

Anıt, 1945te ABDnin attığı atom bombası sonucu hayatını kaybedenler anısına inşa edilmişti.

G7 liderleri ayrıca Japonlaron kutsal kabul ettiği Miyajima Adasını da ziyaret etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskyde zirveye davet edildi.

Zelensky, Suudi Arabistandaki Arap Birliği zirvesine katıldıktan sonra Pazar günü Hiroşimaya geçerek zirveye katılması bekleniyor.

G7 zirvesinde Ukrayna savaşı dışında diğer gündem maddeleri iklim değişikliği, küresel ekonominin durumu, enflasyon ve gıda güvenliği olacak.

Gelişmekte olan ülkeler grubu G7; ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonyadan oluşuyor.

Rusya, daha önce G8 diye bilinen gruptan, 2014te Kırımı ilhak etmesi sonrası çıkarılmıştı.

Son güncelleme: 22:45 19.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı