• Turkhane Logo

G20 Zirvesi'nde liderler anlaştı: 'Vergi cenneti' dönemi bitiyor mu?

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu şirketler için küresel asgari vergi anlaşmasını onayladı.

13:47 31 Ekim 2021 Pazar
G20 Zirvesi'nde liderler anlaştı: 'Vergi cenneti' dönemi bitiyor mu?
Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin (G20) liderleri, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) çok uluslu şirketler için küresel asgari vergi anlaşmasını onayladı.


Büyük işletmelerin vergi cennetlerinde karlarını saklamasını önlemeyi amaçlayan anlaşma, Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketleri de dahil olmak üzere küresel şirketlerin 2023ten itibaren en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını sağlayacak.

Söz konusu anlaşmanın, çok uluslu şirketlerin cazip vergi oranları sunan İrlanda ve Macaristan gibi ülkelerde genel merkezleri kurarak vergiden kaçınmalarını zorlaştırması bekleniyor. Ancak uzmanlar bu adımın vergi cennetleri açısından mutlak bir son olmayacağını söylüyor.


Ekonomistlere göre, uluslararası kurumlar vergisinden kaçınma nedeniyle ülkelerin her yıl toplam 427 milyar dolardan fazla gelir kaybı yaşanıyor.

G20nin Roma’da gerçekleştirilen Liderler Zirvesine katılan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı yazılı açıklamada, G20 liderlerinin, OECD’nin çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde 2023ten itibaren en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesine yönelik 136 ülkenin kabul ettiği anlaşmayı onayladıklarını bildirdi.

G20 liderlerinin küresel bir asgari vergi de dahil olmak üzere yeni uluslararası vergi kuralları konusunda tarihi bir anlaşmayı onayladığını belirten Yellen, asgari verginin onaylanmasının ABDli şirketlere ve onların çalışanlarına yarar sağlayacağını aktardı.

Yellen, Bu anlaşma, küresel ekonomiyi Amerikan iş dünyası ve işçileri için daha kazançlı bir yer haline getirecek. değerlendirmesinde bulundu.

2012DEN BU YANA ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

OECD, 8 Ekim’de aralarında ABD, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya ve Türkiyenin de yer aldığı, küresel Gayrisafi Yurt içi Hasılanın (GSYH) yüzde 90ınından fazlasını temsil eden 136 ülkenin uluslararası vergi reformuna yönelik anlaşmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

OECDnin 2012de bu yana üzerinde çalıştığı ve 140 ülke arasındaki müzakereleri koordine ettiği küresel kurumlar vergisi düzenlemesi, ABDde Biden yönetiminden temmuz ayında gelen destekle küresel ekonominin gündemindeki yerini yeniden almıştı.

Dünya genelinde kurumlar vergisi oranları 1980den bu yana düşüş eğilimine girerken, küresel ekonomide kurumlar vergisinde asgari bir oran belirlenmesine yönelik çağrılar seslendirilmeye başlanmıştı.

Şirketlere cazip vergi oranları sunan İrlanda ve Macaristan gibi ülkeler, küresel vergi anlaşmasına katılmayı reddediyordu.

Son güncelleme: 13:47 31.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı