• Turkhane Logo

​FT: Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de Suriyeli mültecilerin dönmesi için baskı artıyor

Sayıları sadece Türkiye’de 3.5 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin Türkiye’den sonra en fazla sığındıkları ülkeler arasında Lübnan ve Ürdün var. Hatta Lübnan’da her dört kişiden biri Suriyeli.

13:51 05 Mart 2018 Pazartesi
​FT: Türkiye, Lübnan ve Ürdün'de Suriyeli mültecilerin dönmesi için baskı artıyor
Sayıları sadece Türkiye’de 3.5 milyonu bulan Suriyeli mültecilerin Türkiye’den sonra en fazla sığındıkları ülkeler arasında Lübnan ve Ürdün var. Hatta Lübnan’da her dört kişiden biri Suriyeli.

Ancak Suriye’deki savaşın biteceğine dair hiçbir sinyalin gelmemesiyle bu ülkelerdeki mültecilere karşı hoşnutsuzluk giderek tırmanıyor. Bu tutum, siyasi söylemi dahi etkiliyor.
 
İngiliz Financial Times’da Ankara ve Beyrut mahreçleriyle yayımlanan Komşuların iyi niyeti azaldıkça Suriyeli mülteciler baskı altında kalıyor başlıklı haberde, milyonlarca mültecinin yaşadığı Türkiye, Lübnan ve Ürdünde Suriyelilerin geri dönmesi için siyasi baskının giderek arttığı paylaşılıyor.
 
Norveç Mülteci Konseyinden Daniel Gorevan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Mülteci karşıtı tepkinin istikrarlı bir şekilde arttığını görüyoruz... Mültecilerin ülkelerine geri dönmesiyle ilgili tartışmalar artış gösteriyor ve bu durum Suriyede sahada yaşananlarla bağdaşmıyor ifadelerini kullanıyor.

 
FT, Türkiyenin 3,5 milyon Suriyeli mülteciyi kabul etmesinden dolayı uluslararası alanda övgü topladığını fakat sosyal gerilimlerin yükselişe geçtiğini paylaştı ve ekledi:
 
Kamuoyunun hoşnutsuzluğu, siyasi söylemi de şekillendiriyor. İki yıldan daha az bir zaman önce, (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan, herkesin önünde mültecilere Türkiye vatandaşlığı verileceğini vaat etti.
 
Şimdi ise Türkiyenin Afrin operasyonunun her ne kadar büyük bir çoğunluğu bu bölgeden gelmemiş olsa da mültecilerin geri dönmelerine olanak sağlamak için yapıldığını söylüyor.
 
FTye konuşan ve AKP’ye oy vermiş bir kadın, Suriyelilerin kabul edilmesini iktidarın 15 yılda yaptığı en büyük hata olarak nitelendirdi ve Hükümet, bu insanları kabul ederek hata etti. Ülkelerine dönmeliler şeklinde konuştu.
 
Gazete, her dört kişiden birinin Suriyeli olduğu Lübnanın mülteciler için 20, Ürdünün 10 ve Türkiyenin de 30 milyar dolar harcadığını paylaştı haberinde.
 
FT haberinde şu ifadeleri paylaştı:
 
Kamuoyunun yaklaşımındaki değişime rağmen, Türk yetkililer, arka planda mültecilerin eğitim ve sağlık hizmetlerine erişiminin iyileşmesi için çalışmaya devam ediyor.
 
Ancak, Suriyeliler, Lübnanda yetkili makamların kendileri için hayatı giderek zorlaştırdığını söylüyor.
 
Beyrutta çalışan Hasan, Ekim ayında oturma iznini yenilemek için başvurmuş. Hasan, Yetkili, başvurumu aldı ve yere attı. Bana sponsorluğumun artık geçerli olmadığını söyledi. Bana, IŞİDin memleketimden çıkarıldığını o yüzden geri dönme zamanımın geldiğini belirtti diye konuşuyor.
 
Lübnanda mültecilerin evlerine de zaman zaman baskın yapıldığını aktaran FT, Ürdün hükümetinin Suriye sınırına yakın bir noktada kurduğu kampta yaklaşık 50 bin kişiyi tuttuğunu ve güvenlik gerekçesiyle bu kişilerin buradan ayrılmasına izin vermediğini paylaştı.


Son güncelleme: 13:51 05.03.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı