• Turkhane Logo

Frontex: Göçmen sayısı son 6 yılın zirvesinde

Avrupa Birliği ülkelerine kaçak girmeye çalışan göçmen sayısı 2022'nin ilk üç ayında son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

12:22 20 Nisan 2022 Çarşamba
Frontex: Göçmen sayısı son 6 yılın zirvesinde
Avrupa Birliği ülkelerine kaçak girmeye çalışan göçmen sayısı 2022'nin ilk üç ayında son 6 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex) yaptığı açıklamada, 27 ülkeden oluşan birliğe ocak ve mart arasında 40 bin 300den fazla “yasadışı geçiş” yapıldığını bildirdi. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artış anlamına geliyor.

Frontex, göçmenlerin sayısında Ukraynadan gelen mültecilerin hariç tutulduğunu kaydetti.

Açıklanan verilere göre, Batı Balkanlar üzerinden izinsiz olarak Avrupaya girme girişimlerinin sayısı 2022nin ilk çeyreğinde iki katından fazla yükseldi. Bu bölgede çoğu Afgan ve Suriyeli olan 18 bin 300den fazla kaçak geçiş tespit edildi.

Kıbrısa yıllık üç kat artışla 5.100den fazla kişi geçiş yaptı.

İngiliz Kanalı üzerinden Birleşik Krallıka ulaşmaya çalışan göçmenlerin sayısı, geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla yaklaşık üç kat artarak 8.900e çıktı. Onların yaklaşık yarısının İngiltereye ulaşması engellendi.

Polonya ve Macaristanın değişen göçmen politikası
Bu yıl yaklaşık 5 milyon kişi Ukraynadaki savaştan kaçarak komşu ülkelere ulaştı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) rakamlarına göre, Polonya, Ukraynalıların yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor. Macaristan da yarım milyon mülteciyi karşıladı. Her iki ülke de 2015ten sonra Suriye ve Iraktan kaçan mültecileri almayı reddetmişti.

Suriyeden Iraktan gelenlerin çoğunluğunu oluşturduğu 1 milyondan fazla kişi 2015te AB ülkelerine girdi. Mültecilere kimin ev sahipliği yapması gerektiği konusunda yaşanan tartışmalar Avrupada büyük bir siyasi krize yol açmıştı.

Son güncelleme: 12:22 20.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı