• Turkhane Logo

Fransız polisi lise öğrencilerini diz çöktürerek gözaltına aldı, görüntüler tepki çekti

Fransız polisinin liseli öğrencileri elleri başlarının arkasında, dizlerinin üstüne çöktürdüğü görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladı.

21:53 07 Aralık 2018 Cuma
Fransız polisi lise öğrencilerini diz çöktürerek gözaltına aldı, görüntüler tepki çekti
Fransız polisinin liseli öğrencileri elleri başlarının arkasında, dizlerinin üstüne çöktürdüğü görüntüler sosyal medyada büyük tepki topladı.

Anayasal hakları koruma görevini yürüten bağımsız denetim kurumu, liseli gençlerin gözaltına alınmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Parisin batısında Mantes-la-Jolie kasabasında bir okulun dışında gösteri yapan öğrenciler ile polis arasında çıkan çatışma sonrası 140dan fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Bağımsız Denetim Kurumundan yapılan açıklamanda, güvenlik güçlerinin işlerini yaparken profesyonel etik kurallarına uyup uymadıkları ve çocuk haklarının korunması açısından vakanın inceleneceği belirtildi.


Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise gözaltıların ciddi şiddet olaylarından sonra gerçekleştiğini, eylemcilerin düzinelerce molotof kokteyli attıktan sonra gözaltına alındıklarını söyledi.

Öğrenciler hükümetin eğitim reformlarını fırsat kısıtlaması ve eşitsizlik getireceği gerekçesiyle protesto ediyordu.

Le Monde gazetesi, polisin Saint-Exupery adlı okulda eylemcileri silahlı bir grubun toplantısına katıldıkları şüphesiyle gözaltına aldığını ve giderek kontrolden çıkan bir duruma müdahale etmek istediklerini yazdı.
Paris Belediye Meclisinin Komünist Partiden seçilen üyesi Clémentine Autain, duvarın önünde yere diz çökmeye zorlanan öğrencilerin görüntülerinin korkutucu, aşağılayıcı ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Europe 1 Radyosuna konuşan Fransız eğitim sendikası üyesi Frédérique Rolet de görüntüler için dayanılmaz dedi.

Biz de barikat kurduk

Fransada Oxfamın başkanı Cécile Duflot okuldan gelen görüntülerin tahammül edilemez olduğunu söyledi ve Fransız liselerindeki öğrencilerin 1960lı yıllardan beri gösteri yaptığını ekledi.
Polisin ölçüsüz müdahalede bulunduğunu söyleyen Duflot, Biz okullarımıza barikat kurduk, sokakları işgal ettik. Hiçbirimiz ne gözaltına alındık ne de gaz yedik dedi.

Fransız öğrenciler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun üniversiteye giriş için gereken Bakalorya adlı bitirme sınavlarını değiştirme planlarına öfkeli.

Kaale alınmıyoruz

Göstericilerden Louis Benzerrouk, genç insanların kaale alınmadığı için protesto ettiğini söyledi.

Benzerrouk, Macron ve hükümeti bizden nefret ediyor. Tam ters yöne hareket ediyorlar dedi.

Milena Arvois isimli başka bir öğrenci de planlanan reformların meslek liselerini öldüreceğini söyledi ve yabancı öğrenciler için okul harçlarının arttırılmasının bir felaket olacağını da sözlerine ekledi.

Marsilya, Nantes ve Pariste bu hafta düzinelerce okula barikatlar kurulmuştu.

Son güncelleme: 21:53 07.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı