• Turkhane Logo

Fransız merkez sağı Macron'a karşı adayını belirledi

Fransa'da 2022 Nisan'ında yapılması planalanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Cumhurbaşkanı Macron'a karşı yarışacak olan merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in adayı, bir kadın olan ve İle de France Bölge Başkanlığı görevinde bulunan Valerie Pecresse oldu.

19:03 05 Aralık 2021 Pazar
Fransız merkez sağı Macron'a karşı adayını belirledi
Fransa'da 2022 Nisan'ında yapılması planalanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mevcut Cumhurbaşkanı Macron'a karşı yarışacak olan merkez sağ parti Cumhuriyetçiler'in adayı, bir kadın olan ve İle de France Bölge Başkanlığı görevinde bulunan Valerie Pecresse oldu.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası taşıyan habere göre Fransanın en köklü sağ partisi Cumhuriyetçiler (LR), 2022de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez sağı temsil etmesi için İle de France Bölge Başkanı Valerie Pecressei seçti. Nisan ayında ilk turu yapılacak seçimlerde, aşırı sağcı aday Marine Le Pen ve sosyalistlerin adayı Anne Hidalgodan sonra, Valerie Pecresse, Macronun karşısındaki 3üncü kadın aday olacak.

Fransız sağı Les Republicains (LR), cumhurbaşkanı adayını belirlemek için iki turlu olarak yapılan ön seçimlerini tamamladı. Bu hafta başında yapılan ilk tur seçimlerde Pecressein yanısıra Haut de France Bölge Başkanı Xavier Bertrand, eski Dışişleri Bakanı, eski AB komiseri Bay Brexit olarak tanınan diplomat Michel Barnier, aşırı sağa yakın görüşleriyle tanınan Alpes-Maritimes milletvekili Eric Ciotti ve Covid-19 döneminde ön plana çıkan politikacı Doktor Philippe Juvin aday oldu. Anketlerin favorisi Xavier Bertrand, ilk turda elenince, uzun süre kendi politik ailesi tarafından dahi kazanma ihtimali zayıf görülen iki aday Valerie Pecresse ve Erici Ciotti ikinci tura kaldı.

Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozynin seçimleri kaybetmesinin ardından dağılan Cumhuriyetçilerin 5 adayı da, farklı önerileri olan birbirinden iddialı projeler etrafında, dayanışmacı ve kavga görüntüsü vermeden yarışınca, Cumhuriyetçiler başarılı bir seçim kampanyası geçirdi. Üstelik, adaylar ve projeler farklı olunca, parti delegelerinin de sandığa ilgisi güçlü oldu.

Bugün açıklanan ikinci tur seçimlerin ardından, Valerie Pecresse yüzde 61 oyla, Charles de Gaulleün sağ hareketini temsil eden Cumhuriyetçilerin ilk kadın cumhurbaşkanı adayı seçildi. Fransanın 5inci Cumhuriyet olarak adlandırılan İkinci Dünya Savaşı sonrası politik döneminde, ülkeyi merkez sağ hareketten gelen adaylar yönetti. De Gaulleün yanısıra, Georges Pompidou, Valerie Giscard DEstaing, Jacques Chirac ve Nicolas Sarkozy, aynı hareketin cumhurbaşkanı oldu.

Guantanamoyu savunan aday kaybetti

Kimlik ve güvenlik politikalarıyla aşırı sağcılara yakın ve güvenlikçi politikaları nedeniyle Bay güvenlik olarak simlendirilen Eric Ciotti, LR delegelerinden en yüksek oyu alarak ilk turu yüzde 25 ile birinci bitirdi. Aşırı sağcı Marine Le Pen ve Eric Zemmourdan sonra, Eric Ciottinin de partisinde ikinci turda yüzde 40a yakın oy alması sürpriz meydana getirdi. Ciotti, Fransa, Fransa olarak kalmalı sloganı ile yürüttüğü ön seçim kampanyasının merkezine; suçlulara karşı sıfır cezasızlık, teröristler için Fransız Guantanamosu, istihdam ve ücretler açısından Avrupaya karşı ulusal öncelik temalarını koydu.

Parti içinde sağın sağı olarak tanımlanan ve çok az oy oranı ile kaybetmesi beklenen Ciottinin yüzde 40 oy alması da önemli bir sonuç olarak değerlendiriliyor. Sonuçların ardından yaptığı açıklamada Valerie Pecressei kutlayan Ciotti, cumhurbaşkanlığını kazanması için Pecresse ile birlikte çalışacağını açıkladı. Ciotti, Valerienin siyasi ailemizi zafere ulaştırmak gibi büyük bir sorumluluğu var. Bu güzel mücadeleyi, bu kampanyayı yan yana yürütmek istiyorum dedi.

Sağ ülke siyasetine geri döndü

Ciottinin ardından kürsüye gelen Valerie Pecresse de, Size çok iyi bir haberim var. Sağ, ülke siyasetine geri döndü. Otorite, özgürlük ve onur geri döndü. Cumhuriyetin düşmanları karşısında titremiyorum. Kazanmak için her şeyi yapacağım. Her şey, bugün başlıyor. Fransa sağcıdır ve sadece sağ değerleri kabul eden bir aday bekliyor. Ben sağın kalbindeyim. Sağcı değerleri içeren bir programım var. Ama Xavier Bertrandın sosyal sağını, Michel Barnierin Avrupa sağını , Philippe Juvin ve Eric Ciottinin sosyal hizmet sağını bir araya getirebilirim. Sentez yapabilirim diye konuştu.

Marine Le Penden çağrı

Valerie Pecressei partinin diğer ağır topları da kutlayarak desteklerini açıkladı. Ancak, Macronun karşısında en iddialı kadın aday olarak değerlendirilen aşırı sağcı lider Marine Le Pen, Sağın ön seçim sonuçları son derece büyük bir hayal kırıklığı benim için. Macrona en yakın fikirleri olan isim kazandı. Eric Ciottinin fikirleri bize yakın. Şimdi, Ciottiyi destekleyen LR seçmenlerini bize katılmaya çağırıyorum diye konuştu.

Marine Le Penin hemen ardından, aşırı sağcı bağımsız aday Eric Zemmour da, Ciottinin seçmenlerine kendisine katılma çağrısı yaptı.

Son güncelleme: 19:03 05.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı