• Turkhane Logo

Fransız dergisinden tarihi itiraf: Yöneticimiz bir KGB ajanı!

Fransız dergisi L'Express, eski yöneticisi Philippe Grumbach'ın 35 yıl boyunca KGB ajanı olduğunu bildirdi.

10:37 16 Şubat 2024 Cuma
Fransız dergisinden tarihi itiraf: Yöneticimiz bir KGB ajanı!
Fransız dergisi L'Express, eski yöneticisi Philippe Grumbach'ın 35 yıl boyunca KGB ajanı olduğunu bildirdi.

Fransız dergisi LExpress, eski yöneticisi Philippe Grumbachın Sovyetler Birliği döneminde 35 yıl boyunca Rus gizli servislerinin hizmetinde çalışan bir ajan olduğunu açıkladı.

Dergi, son sayısındaki haberde Parlak bir gazeteci. Ama aynı zamanda otuz beş yıl boyunca KGB için çalışmış bir Fransa haini ifadelerini kullandı.

LExpress, yaptığı bir araştırmada Grumbachın 1981 yılına kadar SSCBnin istihbarat servisi KGB için casusluk yaptığını kaydetti.

Yazıda, Brok takma adını kullanan yöneticinin, Ruslara özellikle eski cumhurbaşkanları François Mitterrand ve hatta Jacques Chirac hakkında bilgi sağladığı kaydedildi.

KGB arşivleri üzerine uzun bir araştırma kaleme alan editör Etienne Girard, Yakın çevresi bu gizli ilişkiyi LExpresse doğruladı. Mitterrand ve Giscardın yakın arkadaşı olan Grumbach, kimsenin haberi olmadan Beşinci Cumhuriyetin en büyük Sovyet casuslarından biriydi dedi.

Grumbachun Mitterrand ve hatta Chiracla ilgili bilgi karşılığında yüz binlerce Euroya eşdeğer bir para almış olabileceği kaydedildi.

KGB, Soğuk Savaşın ortasında dönemin siyasi projelerini öğrenmek için Fransada çok sayıda ajan görevlendirdi.

Askeri istihbaratın eski direktörü General Christophe Gomart bu durumu fikirleri iletmek, hatta siyasi niyetleri toplamak ve bunları Ruslara iletmek olarak açıklıyor.

Grumbachın kariyeri
Philippe Grumbach, 1946dan 1948e kadar Agence Française de Pressede yazı işleri sekreterliği yaptı. Liberation ve ardından Paris-Presse-lIntransigeantda bir süre çalıştıktan sonra 1954 yılında editör olarak LExpresse katıldı.

1965te Pariscopeu kurdu, ardından Crapouillotyu yönetti. Daha sonra LExpresse geri döndü ve 1971den itibaren siyasi direktörlük, ardından genel yayın yönetmenliği ve yayın yönetmenliği görevlerini üstlendi.

Gençliğinde komünist olan Philippe Grumbach, 2003 yılında 79 yaşında öldü.

Son güncelleme: 10:37 16.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı