• Turkhane Logo

Fransa'dan sonra Almanya da Ülkücü Hareket'i yasaklamaya hazırlanıyor

Ülkücü Hareket'in Almanya'daki tüm faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören dilekçe, Federal Parlamento'daki iktidar ve muhalefet partilerinin ortak başvurusu ile hükümete iletildi.

09:47 19 Kasım 2020 Perşembe
Fransa'dan sonra Almanya da Ülkücü Hareket'i yasaklamaya hazırlanıyor
Ülkücü Hareket'in Almanya'daki tüm faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören dilekçe, Federal Parlamento'daki iktidar ve muhalefet partilerinin ortak başvurusu ile hükümete iletildi.


Almanyada Federal Parlamento, ülkede aşırı sağcı bir akım olarak nitelendirilen Bozkurtları (Ülkücü Hareket) yasaklamak için girişim başlattı.

İktidardaki koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP)  ve Yeşillerin ortak başvurusu ile başlatılan girişim, Federal hükümetin Ülkücü Hareketin yasaklanması konusunu ele almasını öngörüyor.


Söz konusu partilerin ortak dilekçesinde, Ülkücü Hareketin ırkçı, Yahudi düşmanı, ve demokrasi karşıtı olduğu, ayrıca Almanyanın iç güvenliğini de tehdit ettiği ifade ediliyor.

Almanyanın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda da, Bozkurtlar milliyetçi ve aşırı sağcı ideolojinin taşıyıcısı ve yayıcısı olarak nitelendiriliyor.

Rapora göre, Almanyadaki Ülkücü Hareket mensupları Türkiyede, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ittifak halinde olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile de sıkı bir ilişki içinde bulunuyor.

Fransa hükümeti, yaklaşık iki hafta önce ülkedeki Ülkücü Hareketin tüm faaliyetlerini yasaklama kararı almıştı.

Karara gerekçe olarak, bu hareketin dışlayıcılığı ve nefreti körüklediği ve bazı şiddet olaylarına karıştığı belirtilmişti.

Almanyada işleme konan başvuru dilekçesinde de Fransanın aldığı karardan övgü ile bahsedilirken, Diğer ülkelerin de bu örneği takip edeceğinin umut edildiği vurgulandı. 

TEKLİF İLE ALMAN HÜKÜMETİNDEN TALEP EDİLENLER

DW Türkçenin haberine göre, İktidar ve muhalefet partilerinin ortak dilekçesi Federal hükümetten şu talepleri içeriyor:

- Avrupa ve uluslararası alandaki partnerler ile işbirliği içinde ülkücülerin Avrupadaki etkisini geri püskürtmek amaçlı bütün tedbirlerin alınması,

- Ülkücü Hareketin özellikle Almanyada devamlı olarak takip edilmesi ve hukuk devletinin imkanları çerçevesinde kararlı şekilde ona karşı mücadele edilmesi,

- Ülkücü Hareketin dernek ve organizasyonlarının yasaklanması ve Alman Anayasasının değerlerine, insanlık onuruna ve halklar arası diyaloğa karşı her türlü faaliyetine karşı hukuk devleti olarak istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,

- Federal projelerden olan Demokrasiyi yaşatmak ile Federal Siyasi Eğitim Merkezi (bpb) ve Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatının mevcut mali imkanları çerçevesinde, kamuoyunun, derneklerin, birliklerin ve enstitülerin Ülkücü Hareketin hedef ve metotlarına ilişkin aydınlatılmaları amaçlı yayınların artırılması ve süreklilik arz etmesi,

- Ülkücü Hareketin internette yaydığı ajitasyona karşı hukuk devleti çerçevesinde istikrarlı biçimde mücadele edilmesi,

- Bozkurtların, Almanya, Avrupa ve Türkiyede tehdit ettiği kişi ve gruplarla dayanışma gösterilmesi ve onların en iyi şekilde desteklenmesi.

Son güncelleme: 09:47 19.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı