• Turkhane Logo

Fransa'daki bağımsızlık referandumu sonuçlandı

Fransa’ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya’da yapılan referandumda halkın yüzde 56'sından fazlası, bağımsızlığa karşı oy kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçtan “büyük onur” duyduğunu söyledi.

16:29 04 Kasım 2018 Pazar
Fransa'daki bağımsızlık referandumu sonuçlandı
Fransa’ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya’da yapılan referandumda halkın yüzde 56'sından fazlası, bağımsızlığa karşı oy kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçtan “büyük onur” duyduğunu söyledi.

Pasifik Okyanusunun güneydoğusunda yer alan ve Fransaya bağlı özerk bir bölge olan Yeni Kaledonyada yapılan referandumda, halk bağımsızlığa karşı çıktı

Deutsche Welle Türkçenin haberine göre; oyların tamamına yakınının sayıldığı bölgede, referanduma katılanların yüzde 56sından fazlası bağımsızlığa karşı oy kullandı.

Yaklaşık 175 bin seçmenin bulunduğu Yeni Kalendoyada referanduma katılım oranı da yüzde 80i geçti.


Referandumda seçmenlere, Yeni Kaledonyanın tam egemenliğe kavuşmasını ve bağımsızlığını istiyor musunuz?” sorusu yöneltilerek, evet” veya hayır” şeklinde yanıt vermeleri istendi.

Sonuç sürpriz olmadı

Yeni Kaledonyanın yerli haklı Kanakların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde seçmenin yaklaşık yüzde 90ının bağımsızlıktan yana oy kullandığı, Avrupa kökenli nüfusun yaşadığı yerlerde ise seçmenlerin Fransanın bir parçası olarak kalmayı tercih ettiği bildirildi.

Yaklaşık 270 bin nüfuslu Yeni Kaledonyada nüfusun yüzde 40ını Kanaklar, yüzde 27sini Avrupa kökenliler ve geri kalanını da Asya ülkeleri ile Pasifik adalarından gelenler oluşturuyor.

Yeni Kaledonyada referandum öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, çoğunluğun bağımsızlığa karşı olduğunu gösteriyordu.

Yerli halkın geçmişteki bağımsızlık girişimleri

Kanakların, daha önceki yıllarda verdiği bağımsızlık mücadeleleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Son olarak Kanaklar ve Fransız kökenliler arasında 1980lerde yaşanan etnik çatışmaların ardından, 1998 yılında  Noumena Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma, taraflar arasında barışın sağlanmasını, özerk bir yönetimin oluşturulmasını ve 10 yıl içinde bağımsızlık referandumu yapılmasını öngörüyordu. Ancak sürekli ertelenen referandumun yapılması için aradan 20 yıl geçmesi gerekti. Anlaşma, 2022 yılına kadar iki referandum daha yapılmasına imkân tanıyor.

Macron: Büyük onur duydum

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yeni Kaledonyadan gelen referandum sonuçlarını değerlendiren bir açıklama yaptı. Macron, Yeni Kaledonyada halkın çoğunun Fransanın bir parçası olarak kalmayı tercih etmesinden büyük onur” duyduğunu ifade etti.

Referandumun sonucunu tarihi bir adım” olarak tanımlayan Macron, Fransa Cumhurbaşkanı olarak Kaledonyalıların çoğunun Fransayı seçmesinden de onur duydum. Bu Fransa Cumhuriyetine, geleceğine ve değerlerine olan güvenin bir göstergesi” diye konuştu.

1853 yılında Fransızlar tarafından ilhak edilen Yeni Kaledonya, Fransa açısından stratejik önem taşıyor. Elektronik aletlerin üretiminde önem taşıyan dünya nikel rezervlerinin dörtte biri Yeni Kaledonya bölgesinde bulunuyor.

Fransanın, Çinin nüfuzunu artırdığı Pasifik bölgesinde yer edinmesini de sağlayan Yeni Kaledonya, Fransız ana karasına yaklaşık 18 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Savunma ve dış politika alanında Parise bağlı olan Yeni Kaledonya, Fransadan yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar mali destek alıyor.

Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 16:29 04.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı