• Turkhane Logo

Fransa'da şimdiye kadar kapatılan camiler

Avusturya, kısa bir süre önce ülkede faaliyet gösteren yedi camiyi kapatacağını duyurdu.

23:51 09 Haziran 2018 Cumartesi
Fransa'da şimdiye kadar kapatılan camiler
Avusturya, kısa bir süre önce ülkede faaliyet gösteren yedi camiyi kapatacağını duyurdu.




Bu açıklamanın ardından gözler, diğer Avrupa ülkelerindeki camilerin durumlarına ve hükümetlerin tutumlarına çevrildi. 


Fransada, bir dizi terör saldırısının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal ile birlikte, 20 cami radikalleştiği gerekçesiyle kapatıldı. 

Amerikanın Sesinden Arzu Çakırın aktardığına göre, Fransa İçişleri Bakanlığı, 2017 yılında 27 cami ve ibadet merkezinin radikalleştiği bilgisini kamuoyu ile paylaştı ve süreçte 20 kadar cami kapatıldı. 

Kapatılan camiler arasında, Parisin banliyölerinden Villiers Sur Marnedaki Al-Islah camisi, Yvelinesdeki Ecquevilly İbadet salonu, yine Parisin en hassas banliyölerinden Staindeki Al-Rawda camisi ve Clichy Sous-Bois camisi bulunuyor.

Parise yakın bir mesafede bulunan Seine-et-Marne bölgesindeki Torcy Camisi, Cumhuriyete ve yasalarına karşı nefret söylemi içeren vaazlar nedeniyle kapatılırken, caminin imamı Mohammed Tlaghi, de geçen yıl ülkesi Fasa sınırdışı edildi.

Kapatılan bir diğer cami ise As-Sounna Camisi. 2017 Aralık ayında kapatılan camiyle ilgili Danıştaydan da onay kararı çıktı. Gerekçe ise, sözkonusu camiden çok sayıda cihatçının Suriye ve Iraka savaşmaya gönderilmesi, vaazlerde cihadın övülmesi ve zina edenlerin öldürülmesinin meşru olduğu fetvası verilmesi.

Cami kapatıldıktan sonra imamı 63 yaşındaki El Hadi Doudinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) yaptığı başvuru reddedildi. Doudi, bu yılın Nisan ayında ülkesine sınırdışı edildi.

Bir diğer kapatılan cami de Indes Sitesinde yer alan cami oldu. Altı ay süreyle kapatılan camiyle ilgili cami derneği hukuki süreci izlemeyi sürdürüyor.
 

Son güncelleme: 23:51 09.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı