Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macrondan sonra Başbakan Gabriel Attal da Rusyanın Ukraynada zafer kazanmaması için Ukraynaya asker gönderme seçeneğini reddetmediklerini söyledi.
Fransız radyo kanalı RTLe bir açıklamada bulunan Gabriel Attal, Avrupanın kalbindeki ve Avrupa Birliğinin kapısının önündeki bir savaşta hiçbir seçeneğin reddedilemeyeceğini ifade etti. İki yıl önce birçok ülkenin Ukraynaya silah gönderme seçeneğine prensipte karşı çıktığını hatırlatan Attal, bugün ise Ukraynaya uzun menzilli füzeler gönderildiğine dikkat çekti.
Macron: Rusyanın kazanmaması için her şeyi yapacağız
DW Türkçenin haberine göre Paristeki Elysee Sarayında dün 20den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı konferans sonrasında bir açıklama yapan Macron, Bugün resmen, kabul edilmiş ve onaylanmış şekilde kara birliklerinin resmen konuşlandırılması konusunda bir fikir birliği yok. Ancak dinamik açıdan hiçbir şey dışarıda bırakılamaz. Rusyanın bu savaşı kazanmamasını güvenceye almak için gereken her şeyi yapacağız demişti.
Macron Bugün asla olmaz diyenlerin çoğu iki yıl önce de tank (göndermek) asla olmaz, uçak olmaz, uzun menzilli füze olmaz diyorlardı. Bugün tartışma konusu, tankların ve füzelerin gönderilmesinde daha hızlı ve güçlü olmakla ilgili diyerek Hedefimize ulaşmamıza yardımcı olacaksa her şey mümkün ifadelerini kullandı.
Macron toplantıda Ukraynaya Rusyanın cephe hattının çok daha gerisine saldırmayı mümkün kılan füzeler tedarik edilmesi konusunda mutabakata varıldığını söyledi. Yakın vadede Ukraynaya ek cephane sağlanacağını söyleyen Macron, Fransız Mirage savaş jetlerinin tedariği konusunda ise henüz bir karar verilmediğini belirtti.
Slovakya Başbakanı Robert Fico Paristeki konferansa katılmadan önce yaptığı açıklamada isim vermeden, bazı Avrupa Birliği ve NATO ülkelerinin Ukraynaya asker göndermeyi düşündüğünü belirtmiş, bunun Rusya ile gerilimi tehlikeli bir şekilde tırmandıracağı uyarısında bulunmuştu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun Avrupalı ülkelerin Ukraynaya asker göndermesini gündeme getirmesine Batılı başkentlerden itirazlar yükselirken, Kremlin de bunun olası sonuçları konusunda uyarılarda bulundu.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, NATOya üye Avrupa ülkelerinin savaşmak üzere Ukraynaya asker göndermeleri halinde artık Rusya ile NATO arasında olası bir çatışma ihtimalinden söz edilemeyeceğini söyleyerek, Bu durumda Rusya-NATO ihtilafının önlenemez olduğundan söz etmemiz gerekecek dedi.
Rusyayı yenilgiye uğratmak için Ukraynaya asker göndermeyi tartışan Avrupa ülkelerine, Bu kesinlikle bu ülkelerin çıkarına değil, bunun bilincinde olmalılar mesajını veren Peskov, ayrıca birçok ülkenin bu tür bir girişimin oluşturduğu potansiyel tehlikeler konusunda oldukça ölçülü bir değerlendirme yaptığını da sözlerine ekledi.
Scholz: Ukraynaya kara birlikleri gönderilmeyecek
Pazartesi günü 20ye yakın Avrupa devlet ve hükümet başkanını Elysee Sarayında ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Avrupa ülkelerinden Ukraynaya resmi olarak askeri birliklerin gönderilmesi konusunda fikir birliğine varılamadığını söylemekle birlikte, Ancak hiçbir seçenek dışlanamaz. Rusyanın bu savaşı kazanmaması için gereken her şeyi yapacağız sözlerini kaydetmişti.
Macronun Kremlinin tepkisine yol açan bu açıklamasına Avrupa başkentlerinden de itirazlar yükseldi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün yaptığı açıklamada Batılı ülkelerin Ukraynaya kara birlikleri göndermeyeceklerine vurgu yaptı.
Paristeki Ukrayna Konferansında baştan itibaren üzerinde mutabık olunan konuların gelecekte de geçerli olacağı konusunda anlaştıklarını aktaran Scholz, bu mutabakatı, Ukrayna topraklarında Avrupa ülkeleri ya da NATO devletleri tarafından gönderilmiş kara birliklerinin, askerlerin bulunmayacağı ve Avrupa ülkelerinde konuşlandırılan askerlerin de savaşa aktif olarak katılmayacağı sözleriyle tanımladı.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Almanya Federal Cumhuriyeti için Ukrayna topraklarında asker konuşlandırmanın söz konusu olmayacağını söyledi.
Çekya Başbakanı Petr Fiala ve Polonya Başbakanı Doland Tusk da Ukraynaya asker göndermeyi planlamadıklarını duyururken, asıl odaklanılması gereken önceliğin Ukraynaya verilecek askeri savunma desteği olduğuna vurgu yaptılar.
İspanya Hükümet Sözcüsü Pilar Alegria, Fransanın Ukraynaya asker gönderilmesi önerisine karşı olduklarını duyururken, Kremlin ile yakın ilişkileri olduğu bilinen Macaristan hükümeti de Biz ne asker ne silah göndeririz açıklamasını yaptı.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunakın sözcüsü de Salı günü yaptığı açıklamada, İngilterenin Ukraynaya geniş çaplı bir asker gönderme planı olmadığını söyledi.
Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek üzere ülkede bulunan az sayıdaki personelimizin ötesinde, geniş çaplı bir asker konuşlandırma planımız yok diyen sözcü, çok sayıda Ukraynalı askerin İngilterede eğitildiğini ve Londranın Kievi ekipman ve teçhizatla desteklediğini hatırlattı.
Stoltenberg: Muharip birlik bulundurma planımız yok
Macronun açıklamaları üzerine bir açıklama da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergden geldi. Associated Press haber ajansına açıklama yapan Stoltenberg, savunma ittifakı olarak Ukraynaya asker gönderme planlarının olmadığını söyledi.
Stoltenberg, NATO müttefikleri Ukraynaya eşi benzeri görülmemiş bir destek sağlıyor. Bunu 2014ten beri yapıyoruz ve tam ölçekli işgalden sonra daha da arttırdık. Ancak NATOnun Ukraynada muharip birlik bulundurması gibi bir planımız yok diye konuştu.
Fransanın Pazartesi günü ev sahipliği yaptığı Ukrayna Konferansı öncesinde Slovakya Başbakanı Robert Fico, bazı ülkelerin Ukraynaya destek için ikili anlaşmalar yoluyla asker göndermeyi değerlendirdiğini açıklamış ancak hangi ülkelerin bu değerlendirmeyi yaptıklarına açıklık getirmemişti. Fico, ayrıca bunun Rusya ile gerilimi tehlikeli bir şekilde tırmandıracağı uyarısında da bulunmuştu.