• Turkhane Logo

Fransa: İsveç'in NATO üyeliği için daha fazla bekleyemeyiz

Türkiye ve Macaristan'a çağrıda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveç'in NATO üyeliğinin herkesin çıkarına olduğunu savundu.

10:42 17 Haziran 2023 Cumartesi
Fransa: İsveç'in NATO üyeliği için daha fazla bekleyemeyiz
Türkiye ve Macaristan'a çağrıda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, İsveç'in NATO üyeliğinin herkesin çıkarına olduğunu savundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Türkiye ve Macaristana seslenerek, NATOya katılmak İsveçin üyelik başvurusunu onaylamanın zamanı geldiğini belirtti.

İsveçli mevkidaşını Pariste ağırlayan Colonna, görüşmelerinin ardından yaptıkları basın toplantısında, 11-12 Temmuzda Litvanyanın başkenti Vilniusta yapılacak olan zirvede İsveçi tam üye olarak görmek istediklerini söyledi.

Colonna sürecin sona erme zamanının geldiğini belirterek Artık daha fazla bekleyemeyiz. diye konuştu.

NATOnun kurulma temelleri ve gerekçelerini hep birlikte yeniden hatırlamak gerektiğini ifade eden Fransız bakan, İsveçin üyeliğinin yalnızca Baltık bölgesinin değil, Ukraynadaki savaş sürdüğü sürece bütün Avrupanın güvenlik ve istikrarını güçlendireceğini kaydetti.

Colonna, adım atmanın herkesin çıkarına olduğunu vurgulayarak Tersine, bu katılımı geciktirmek, nedenini anlamadığımız bir zorluk yaratacaktır. dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström: Karar Türkiyenin elinde
Ekim 2022deki atamasından bu yana ikinci kez Parisi ziyaret eden İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise gazetecilere Ukrayna savaşının ülkesinin 200 yıllık tarafsızlık politikasını bırakmasında bir dönüm noktası olduğunu belirtti.
Billström NATO üyesi olmak istiyoruz ama karar Türkiyenin elinde. diye konuştu.

İsveçin NATO üyeliğinin önümüzdeki hafta Ankarada yapılacak olan Türkiye, İsveç ve Finlandiyanın katılacağı üçlü toplantıda ele alınması bekleniyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Vilnius zirvesi öncesinde bir anlaşmaya varmanın mümkün olduğunu belirtmişti. Ancak Recep Tayyip Erdoğan Türkiyenin İsveçin beklentilerini bir sonraki zirvede karşılamayabileceği uyarısında bulunuyor.

Türkiyenin beklentileri doğrultusunda bazı adımlar atan İsveç, son dönemde terörle mücadele yasasını değiştirdi ve PKK sempatizanı bir kişinin Türkiyeye iadesini kabul etti.

İsveçle birlikte üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ise nisan ayında NATOya tam üye oldu.

Son güncelleme: 10:42 17.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı