• Turkhane Logo

Fransa göçmenlik yasalarını sertleştirecek tasarıyı görüşüyor

Fransız Senatosu, hükümetin yabancıların sınır dışı edilmesi sürecini hızlandıracağını söylediği son derece tartışmalı bir göç yasa tasarısını görüşmeye başladı.

01:23 07 Kasım 2023 Salı
Fransa göçmenlik yasalarını sertleştirecek tasarıyı görüşüyor
Fransız Senatosu, hükümetin yabancıların sınır dışı edilmesi sürecini hızlandıracağını söylediği son derece tartışmalı bir göç yasa tasarısını görüşmeye başladı.

Euronewste yer alan habere göre Fransada Parlamentonun üst kanadı Senato hem muhalefet hem de dernekler tarafından eleştirilen ve halk protestolarına neden olan göçmenlik yasa tasarısını görüşmeye başladı.

Senatörlerin hükümet tarafından defalarca ertelenen metni görüşmeye başladığı sırada Senato binası önünde yaklaşık 150 kişilik kalabalık bir grup tasarıyı protesto etti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin Senatoda yaptığı açılış konuşmasında tasarısının ruhunu Kötü kişilere karşı kötü, iyi kişilere karşı iyi olmak olarak özetledi.

Hükümet, tasarının kamu düzeni için ciddi tehdit olarak görülen yabancıların sınır dışı edilmesi sürecini güçlendireceğini ve hızlandıracağını ileri sürüyor.  

Yasa, işgücü açığı olan belirli sektörlerde çalışan belgesiz kişilere belirli koşullar altında yasal statü verecek bir hüküm de içeriyor.

Ancak göçmen hakları savunucuları tasarıyı sığınmacıların ve diğer göçmenlerin haklarına yönelik bir tehdit olarak eleştiriyor.

Parlamentonun üst kanadına hakim olan muhafazakarlar ise Fransaya yasadışı yollardan giren göçmenlere yasal statü verilmesine karşı çıkıyor ve bu hamlenin daha fazla göçmeni Fransaya gelmeye teşvik eden bir çekme etkisi yaratacağını savunuyor.

Senatodaki tartışma, uzun ve zorlu geçmesi muhtemel bir yasama yolculuğunun ilk adımı.

Tasarı, parlamento çoğunluğunun desteğini alamadığı için bu yıl birkaç kez ertelenmişti.

Hükümetin bir anlaşmaya varılması için çok dikkatli manevralar yapması gerekiyor. Diğer bir seçenek ise metnin oylama yapılmadan kabul edilmesine imkan tanıyan ancak gensoru önergesine maruz kalmasına neden olan Anayasanın 49.3 maddesini bir kez daha kullanma riski. Fakat bu seçenek şu anda hükümetin önceliği olarak görünmüyor. Zira Başbakan Elisabeth Borne yaptığı son açıklamada çoğunluk arayacağız ifadelerini kullanırken İçişleri Bakanı Darmanin de 49.3ün kullanılmasına karşı olduğunu yineleyerek bir yol bulunması gerektiğinin aştını çizdi.

Tartışmalarda ayrıca her yıl Parlamento tarafından belirlenen bir göçmen kotası politikasının uygulamaya konulması ve aile birleşimi koşullarının kısıtlanması da ele alınacak.

Le Parisien gazetesi için yapılan bir ankete göre, ankete katılanların yüzde 87si göçle ilgili kuralların değiştirilmesi gerektiğine inanıyor.

Ancak yüzde 68lik bir kesim ise hükümetin bu alanda doğru kararlar alacağına inanmıyor.

Son güncelleme: 01:23 07.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı