• Turkhane Logo

Fransa, Gabon'la askeri işbirliğini askıya aldı

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, ülkesinin Gabon'la askeri işbirliğini askıya aldığını belirterek, Gabon'daki 'seçimlerin güvenilirliği' konusunda soru işaretleri bulunduğunu ifade etti.

17:17 03 Eylül 2023 Pazar
Fransa, Gabon'la askeri işbirliğini askıya aldı
Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, ülkesinin Gabon'la askeri işbirliğini askıya aldığını belirterek, Gabon'daki 'seçimlerin güvenilirliği' konusunda soru işaretleri bulunduğunu ifade etti.

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, ülkesinin Gabonla askeri işbirliğini askıya aldığını belirtti.
Lecornu, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, Gabon ve Nijerdeki durumu değerlendirdi.
Nijer ve Gabondaki durumun farklı olduğu yorumunda bulunan Lecornu, Nijerde gayrimeşru askerlerin meşru bir cumhurbaşkanını görevden aldığını ifade etti.
Lecornu, Gabondaki askerlerin ise ülkelerindeki seçim kanununa ve anayasaya uyulmadığını ileri sürdüklerine değindi.
Gabondaki seçimlerin güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirten Lecornu, ülkesinin Gabonla askeri işbirliğini askıya aldığını ifade etti.
Lecornu, Nijerde askeri müdahaleyle görevden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumla iletişimde olduklarını kaydetti.
Bazumun demokratik meşruiyeti olduğunu savunan Lecornu, Nijerde anayasal düzene geri dönülmesinden yana olduklarını belirtti.
Lecornu, Niamey yönetiminin Nijerdeki bin 500 Fransız askerinin pazartesi gününe kadar ülkeyi terk etmesi için verdiği ültimatomu reddederek, Neden bu ülkede askerlerimiz var? Bazen duyduğumun aksine, Fransız vergi mükelleflerinin parasını sembolik veya nostaljik nedenlerle harcamıyoruz. (Nijerdeyiz) Çünkü maalesef Sahelin bu bölgesinde uzun yıllardır ciddi terör faaliyeti var ifadelerini kullandı.
Fransız Savunma Bakanı Lecornu, ne olursa olsun, Nijerin Fransanın Niamey Büyükelçisi Sylvain Ittenin güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu vurguladı.
Nijerdeki darbeNijerde Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuzda CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.
CNSP, 7 Ağustosta Lamine Zeineyi başbakan olarak atamış, 10 Ağustosta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.
Gabonda darbeGabonda 30 Ağustosta ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu.
Kurumların Geçişi ve Restorasyonu Komitesi (CTRI) isimli askeri yönetim, 26 Ağustosta yapılan seçimlerin iptal edildiğini ve ülke sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.
CTRI liderliğine de Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguemanın getirildiği bildirilmişti. 

Son güncelleme: 17:17 03.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı