• Turkhane Logo

Fransa Cumhurbaşkanı Macron hedeflerini açıkladı

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevinin 2022 başında Fransa'ya geçmesi öncesinde açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hedefini

01:35 10 Aralık 2021 Cuma
Fransa Cumhurbaşkanı Macron hedeflerini açıkladı
Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevinin 2022 başında Fransa'ya geçmesi öncesinde açıklamalarda bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hedefini

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan ve Arzu Çakır imzası tşaıyan habere göre Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı 1 Ocaktan itibaren Fransaya geçiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 6 ay sürecek Fransız dönem başkanlığında, göç krizinden, Avrupa güvenliğine, iklim mücadelesinden ekonomiye pek çok alanda Fransa dönem başkanlığında gerçekleştirmeyi hedefledikleri reformları açıkladı. Macron, Avrupanın kendi durumunu belirleyecek duruma gelmesi için, daha bağımsız, daha birlik içinde, sınırlarını daha iyi koruyan, daha insani ve sosyal, daha yeşil, daha operasyonel bir Avrupa tanımladı. Macron, Mart ayında Avrupa savunma stratejisinin de içinde olduğu 2030un Avrupasını belirleyecek bir zirve düzenleyeceklerini, başkanlıkları boyunca Balkan ve Afrika zirvelerini de planladıklarını kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayında düzenlediği, 2.30 saat süren basın toplantısında, ülkesinin AB dönem başkanlığı boyunca izleyeceği politikayı detaylarıyla açıkladıktan sonra soruları yanıtladı. Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, Fransa dönem başkanlığının logosunu açıkladı ve 2 Euronun 1 Ocaktan itibaren dönem başkanlığı onuruna yeni bir tasarımla basılacağını kaydetti.

Avrupa İşleri Bakanının ardından söz alarak bir saati aşkın süre boyunca, iddialı bir dönem başkanlığı programı açıklayan Macron, değişen dünyada daha güçlü, sözü daha çok dinlenen ve daha bağımsız ve kendi durumunu belirleyecek güçte bir Avrupa meydana getirmek için çalışacaklarını söyledi.

Birinci öncelik: Egemen bir Avrupa

Macron konuşmasında, dönem başkanlığında en büyük önemi verdiği Avrupa savunması ve stratejik pusula projesine geniş yer verdi. İşbirliği Avrupasından güçlü bir Avrupaya geçmeliyiz diyerek, Avrupanın küresel sorunlarda ağırlığını daha fazla koyması gerektiğini dile getirdi. Fransız lider,Fransanın dönem başkanlığını bir cümlede özetlemek gerekirse, sınırlarımız içinde işbirliği Avrupasından, dünyada güçlü, tam egemen bir Avrupaya geçmemiz gerektiğini söylerim. Macron, hedefini seçimlerinde özgür, bağımsız ve kendi durumunun efendisi bir Avrupa diye özetledi.

Schengen sınırları ve göç

Belarus-Polonya sınırındaki göç krizine atıfta bulunan Macron, bağımsız bir Avrupanın öncelikle, sınırlarını kontrol edebilen bir Avrupa olması gerektiğini belirterek, Sınırlarımızı korumanın hem Avrupalılar’ın güvenliğini sağlamak, hem de göç sorununu aşmak ve yaşadığımız trajedilerden kaçınmak için vazgeçilmez bir koşul olduğuna inanıyorum dedi. Bunun için Schengen bölgesinde iki öncelik etrafında reform oluşturacaklarını belirtti: Schengen siyasi yönlendirmesinin oluşturulması ve bir kriz durumunda sınırlarda acil destek mekanizmasının oluşturulması. Bu çerçevede Frontex sınır güvenliği birimlerinin polis, jandarma ve ekipman anlamında daha da güçlendirilmesini, ABde Euro bölgesi gibi Schengen bölgesini toplayan bir kurum oluşturulmasını ve ve bu kurumun, sınır sorunlarını konuşmak için düzenli toplanarak çözüm üretmesini, AB ülkelerinin bu alandaki kurallarını uyumlu hale getirmesini hedeflediklerini söyledi.

Avrupa savunması ve stratejik pusula

Avrupa ordusu kurulması ve yeni bir Avrupa savunma stratejisi belirlenmesinin AB içindeki en güçlü savunucusu olan Macron, Bugün biz Avrupalılar, tehditler ve risklerle dolu bir dünyada ortak çıkarlarımızı korumak için ortak bir strateji belirlememiz gerekiyor. Yani Avrupaya yönelik tehditleri tespit eden ve kolektif seçimlerimizi, yönelimlerimizi, arzularımızı belirleyen, savunma ve güvenlik üzerine bir Avrupa stratejik pusulasını Mart ayında tamamlamayı umuyoruz. Temelde Avrupa için yeni çatışma alanları olan deniz alanı, uzay ve siber güvenlik konularında örgütlenmemizi tanımlamalıyız dedi. Macron, Haziran ayında Madridde yapılacak NATO zirvesi öncesi ABnin ortak savunma politikası belirlemesi gerektiğini söyledi.

Afrika, Balkan ve ekonomi zirveleri

Macron, dönem başkanlıkları boyunca AB-Afrika zirvesi ile AB-Balkan zirvelerini toplayacaklarını kaydetti. Emmanuel Macron, Batı Balkanları bugün oldukları yerde bırakırsak, önümüzdeki 50 yıl için bir barış Avrupası inşa edemeyiz. Batı Balkanlara karşı çok özel bir sorumluluğumuz var diye konuştu.

Fransız Cumhurbaşkanı, 10-11 Mart 2022de, Pariste, 27 AB liderini toplayarak, 2030 Avrupası, Avrupa ekonomisi ve büyüme modeli konulu bir zirve düzenleyeceğini de ilan etti. Macron, zirvenin hedefini, Pandemi krizinden çıkarken, 2030un Avrupasının ne olacağını birlikte tanımlamalıyız. Fransa dönem başkanlığı, üretimin yanı sıra dayanışma ve düzenleme modeli olan yeni bir Avrupa modelini hayal etmek için bir fırsat olmalıdır. Güçlü ve entegre sanayi sektörlerinin inşası, hidrojen, piller, uzay, yarı iletkenler, bulut, savunma, sağlık, kültür ve kültürel ve farklı endüstriler 2030 dünyasını şekillendirecek diye açıkladı.
Haberin Tamamını Okumak İçin TIKLAYIN...

Son güncelleme: 01:35 10.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı