• Turkhane Logo

Fransa basınında, İçişleri Bakanı'nın 'imamları sınır dışı etmeye hazırlandığı' iddia edildi

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in, Danıştay'ın İmam Hassan Iquioussen'nin sınır dışı edilmesine "yeşil ışık yakmasıyla" çok sayıda imamı daha ülkeden göndermek için liste oluşturduğu öne sürüldü.

18:14 04 Eylül 2022 Pazar
Fransa basınında, İçişleri Bakanı'nın 'imamları sınır dışı etmeye hazırlandığı' iddia edildi
Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin'in, Danıştay'ın İmam Hassan Iquioussen'nin sınır dışı edilmesine "yeşil ışık yakmasıyla" çok sayıda imamı daha ülkeden göndermek için liste oluşturduğu öne sürüldü.


Mediapart gazetesinden Lou Syrah tarafından kaleme alınan haberde, Darmaninin tanınmış Müslüman isimleri sınır dışı etmeye hazırlandığı iddiasına yer verildi. Haberde ayrıca Fransız makamlarının aralarında önde gelen temsilcilerden Ahmed Jaballah ile birçok imamın da bulunduğu çok sayıda kişinin oturumlarını yenilemediği vurgulandı.

Listede 100e yakın isim var


Haberde, Danıştay kararından birkaç gün sonra İçişleri Bakanlığı bünyesindeki birimlerin sınır dışı edilmeleri için aralarında vaizler, dernek başkanları ve temsilcilerden 100e yakın ismin bulunduğu bir liste hazırladığı belirtilerek, Fransız Bakanın, Danıştay kararı, bir kişinin, Fransada, doğmuş, evlenmiş, çocukları olmuş ve 58 yaşına gelmiş olsa da sınır dışı edilmesine imkan tanıyor ifadeleri hatırlatıldı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun göreve gelmesinden bu yana 72si son 7 ayda olmak üzere toplam 734 kişinin benzer gerekçelerle sınır dışı edildiği vurgulanan haberde, sınır dışı edilmesi kararı çıkmadan önce ülkeyi terk ettiği ortaya çıkan Iquioussennin, gönderilme gerekçeleri olarak gösterilen  suçların hiçbirisinden hüküm giymediği ve ceza almadığının da altı çizildi. Ayrıca Darmaninin Turcoing Belediye Başkanı olduğu seçimlerde ona yardım etmediği için Iquiousseni özellikle ilk başta hedefe koyduğu öne sürüldü.

İnsan hakları savunucuları tepki gösterdi

İçişleri Bakanı Darmanin, 28 Temmuzda sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,  Iquioussenin yıllardır Fransanın değerlerine aykırı nefret söylemi sergilediğini ileri sürmüş ve Fransız topraklarından gönderileceğini söylemişti.

Iquioussenin avukatı aracılığıyla başvurduğu Paris İdari Mahkemesi, Bakan Darmaninnin imamın sınır dışı edilmesine yönelik kararını özel ve aile hayatını orantısız şekilde ihlal ettiği gerekçesiyle askıya almıştı.

Darmaninin yönetimindeki İçişleri Bakanlığı, mahkemenin kararına itiraz ederek Danıştaya başvuru yapmıştı. Danıştay 30 Ağustosta mahkemenin kararını bozarak Iquioussenin sınır dışı edilmesine yeşil ışık yakmıştı. Kararın ardından ülkeyi terk eden Fransa imamı geri getirilmiş ve sınır dışı etmek için hakkında  yakalama kararı çıkarılmıştı. İnsan hakları savunucuları, sabıkası olmayan ve cezası bulunmayan imamın sınır dışı kararına tepki göstermişti.

Başkent Pariste dün yüzlerce kişi imamın sınır dışı kararını protesto etmişti.(AA)

Son güncelleme: 18:14 04.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı