• Turkhane Logo

[FLAŞ] Sudan'da El Beşir'in cezası belli oldu

Sudan'da mahkeme, yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından yargılanan eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in iki yıl boyunca bir rehabilitasyon merkezinde tutulmasına karar verdi.

16:10 14 Aralık 2019 Cumartesi
[FLAŞ] Sudan'da El Beşir'in cezası belli oldu
Sudan'da mahkeme, yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından yargılanan eski Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in iki yıl boyunca bir rehabilitasyon merkezinde tutulmasına karar verdi.

Sudanda eski Devlet Başkanı Ömer el Beşirin yolsuzluk ve kara para aklama suçlarından yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, 75 yaşındaki El Beşirin iki yıl boyunca bir rehabilitasyon merkezinde tutulmasına hükmetti. Sudanlı hâkim, söz konusu karara gerekçe olarak Yasalara göre, 70 yaşın üzerindekilere hapis cezası verilmiyor dedi. Hâkim, El Beşirin devrilmesinin ardından konutunda bulunan milyonlarca euro ve Sudan parasına da el konulmasına karar verdi.

Sudanda, artan fiyatlar ve gıda sıkıntısı nedeniyle Aralık 2018de başlayan protestolar kısa süre içinde El Beşirin istifasının istendiği gösterilere dönüşmüştü. Güvenlik güçlerinin sert müdahaleleriyle bastırılmaya çalışılan eylemlerde onlarca Sudanlı hayatını kaybetmiş, yaklaşık 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten El Beşir aylarca süren gösteriler sonrası devreye giren Sudan ordusu tarafından geçen Nisanda askeri darbeyle devrilmişti. Ülkede daha sonra ise ordu ve sivil muhalefet ortaklığında bir geçiş hükümeti kuruldu.
El Beşire yönelik diğer suçlamalar
İktidardan devrildiği tarihten bu yana gözaltına tutulan El Beşirin, göstericilerin öldürülmesi için talimat verdiği gerekçesiyle yargılandığı ikinci bir davada henüz karar verilmedi.
El Beşir, 2000li yıllarda Darfur bölgesinde yaşananlardan dolayı da Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. UCM, El Beşir hakkında 2009 ve 2010 yıllarında uluslararası tutuklama kararları çıkardı.
Sudan ordusu, El Beşiri UCMye iade etmeyeceğini belirtiyor. Geçiş hükümetiyse El Beşirin Laheydeki mahkemeye iade edilip edilmeyeceği konusunda şu ana kadar bir görüş bildirmedi.
Suudi Prensten gelen paralar
El Beşir, geçen Ağustos ayındaki duruşmada, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmandan 25 milyon dolar aldığını söylemişti.
Veliaht Prensin, bu paranın kaynağının kendisi olduğunun bilinmemesini istediği için söz konusu meblağı Sudan Merkez Bankasına yatırmadığını belirten El Beşir, 25 milyon doların tamamının bağış amacıyla kullanıldığını ifade etti.
Suudi liderin verdiği paranın 2 milyon dolarının bir askeri hastaneye, 3 milyon dolarınınsa Sudandaki bir üniversiteye bağışlandığını söyleyen El Beşir, 5 milyon doların da Hızlı Destek Gücü adlı milis gücüne verildiğini belirtti.

Son güncelleme: 16:10 14.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı