• Turkhane Logo

Finlandiya'nın İsveçsiz NATO üyeliği gündemde

İsveç'teki Kur'an yakma eylemi, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda yola yalnız devam etmesi seçeneğini gündeme getirdi.

17:52 24 Ocak 2023 Salı
Finlandiya'nın İsveçsiz NATO üyeliği gündemde
İsveç'teki Kur'an yakma eylemi, Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda yola yalnız devam etmesi seçeneğini gündeme getirdi.

Stockholmdeki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen Kuran yakma eylemi,Finlandiyanın İsveçle birlikte başvurduğu NATO üyeliği konusunda yola yalnız devam etmesi ihtimalini gündeme getirdi.

AFPnin haberine göre, Fin kamu yayın organı Yleye konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ülkesinin NATOya İsveç olmadan katılması seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.
Haavisto, Uzun vadede İsveçin ilerlemesini engelleyecek bir durum olup olmadığını değerlendirmek zorundayız dedi. Buna karşın şu an bu konuda bir duruş belirlemek için çok erken olduğunu belirten Haavisto, ortak başvurunun ilk tercih olduğunu vurguladı.
Seçimlere kadar sürerHaavisto, Benim şahsi değerlendirmem, Türkiyenin vereceği onayda kesinlikle Mayıs ayı ortasındaki seçimlere kadar sürecek bir gecikme yaşanacağı yönünde dedi.
İsveçteki Türkiye karşıtı protestoların ortak başvurularında kaydedilen ilerlemede açık şekilde frenlemeye neden olduğunu belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı, Çok tehlikeli bir yoldayız. Çünkü protestolar, Türkiyenin bu konuyu parlamentodan geçirme konusundaki gönüllülüğünü ve dirayetini net bir şekilde geciktiriyor diye konuştu.
Protestocuları Finlandiya ve İsveçin güvenliğiyle oynamakla suçlayan Haavisto, Türkiyeyi provoke etme niyeti aşikâr olan eylemlerde bulunuyorlar dedi.
Bir mola lazımHaavisto, Reutersa yaptığı açıklamada ise Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki görüşmelere bir süre ara verilmesi gerektiğini söyledi.
Fin Bakan, Üçlü görüşmelere dönmeden ve mevcut durumun ardından ortalık durulduğunda nerede olduğumuzu görmeden önce bir molaya ihtiyaç var. Yani şu an için herhangi bir sonuç çıkarmamak lazım dedi. Haavisto, Sanırım birkaç haftalık bir ara olacak ifadesini kullandı.
Daha sonra düzenlediği basın toplantısında konuya açıklık getirmeye çalışan Haavisto, hem Finlandiya hem de İsveçin ilerleme kaydettiği görülürken Finlandiyanın NATOya tek başına katılma ihtimali konusunda spekülasyonda bulunmak istemediğini söyledi. Fin Bakan, Ama elbette aklımızın bir köşesinde, bazı ülkelerin üyeliğinin kalıcı bir şekilde engellendiği farklı dünyaları da düşünüyoruz diye ekledi.
İsveçten açıklamaHaavistonun Yleye yaptığı açıklamaların ardından Associated Presse konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Fin Bakanın sözlerinin tam olarak ne anlama geldiğini anlamak için Finlandiya ile temas hâlinde olduklarını söyledi.
Billström, Biz İsveç olarak NATO üyeliğimiz konusunda Finlandiya ve Türkiyeyle yaptığımız anlaşmaya saygı gösteriyoruz dedi.
AKPlil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türk Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını engellemeyen İsveçin, NATO üyeliği konusunda Türkiyeden destek bekleyemeyeceğini söylemişti.

Son güncelleme: 17:52 24.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı