• Turkhane Logo

Finlandiya'dan Erdoğan'a ters köşe: İsveç'le NATO sürecine bağlıyız

İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını dile getiren Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto,

17:56 30 Ocak 2023 Pazartesi
Finlandiya'dan Erdoğan'a ters köşe: İsveç'le NATO sürecine bağlıyız
İsveç ile birlikte NATO'ya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını dile getiren Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto,

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Finlandiyanın NATOya üyeliğine ilişkin Farklı bir mesaj verebiliriz açıklamasına Helsinki yönetiminden yanıt geldi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, İsveç ile birlikte NATOya üyelik sürecini devam ettirmeye bağlı olduklarını dile getirdi. Haavisto, Üyeliklerinin en geç temmuz ayında gerçekleşmesini umduklarını söyledi.

ÖNEMLİ BİR KİLOMETRE TAŞIHelsinkide düzenlediği basın toplantısında, En büyük arzumuz, İsveç ile birlikte NATOya katılmaktır” diyen Haavisto, Temmuz ayında Vilniusta yapılacak NATO zirvesini, önemli bir kilometre taşı olarak görüyorum ifadelerini kullandı.
Dün İsveç ve Finladiya Dışişleri Bakanları, NATO üyelik süreçlerine dair açıklamalarda bulunmuştu. İsveç hükümetinin bu yaz NATOya katılma konusunda ümitli olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Vilniustaki NATO zirvesini düşünüyoruz diyerek temmuz ayında Litvanyanın başkentinde yapılacak zirveye işaret etmişti. Billström, şöyle devam etmişti: NATO süreci duraksamadı. Hükümet Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan mutabakatı uygulamaya devam ediyor. Ama üyeliğin ne zaman onaylanacağı Türkiyenin vereceği bir karar.”
ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair olumlu sinyal vermiş ve son günlerde İsveç ile yaşanan gerilime atıfta bulunarak, “Biz icabında Finlandiyayla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiyayla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım” demişti. 

Son güncelleme: 17:56 30.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı