• Turkhane Logo

Finlandiya: Türkiye'nin tam olarak ne beklediğini öğrenmemiz gerekiyor

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Türkiye'nin "terör" gerekçesiyle iade talepleriyle ilgili "hukukun üstünlüğü" ilkesinin korunacağını vurguladı.

15:38 22 Mayıs 2022 Pazar
Finlandiya: Türkiye'nin tam olarak ne beklediğini öğrenmemiz gerekiyor
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Meclis Başkanı Matti Vanhanen, Türkiye'nin "terör" gerekçesiyle iade talepleriyle ilgili "hukukun üstünlüğü" ilkesinin korunacağını vurguladı.


Finlandiya Meclis Başkanı Matti Vanhanen ve Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Türkiyenin terör gerekçesiyle iadesini istediği kişilerle ilgili hukukun üstünlüğü ilkesinin muhafaza edileceği mesajları verdi.

Finlandiya devlet televizyonu YLEye konuşan Meclis Başkanı Vanhanen, Türkiyenin iade talepleriyle ilgili Türkiye, hukukun üstünlüğüyle ilgili konularda siyasi olarak tavrımızı değiştirmeyeceğimizi anlamalıdır. Masum insanlar başka bir ülkeye iade edilmez, özellikle de gerekçe gösterilmeden hapse atılma veya mahkum edilme riski varsa. Silah ihracatı gibi en pratik konularda ise Türkiyenin tam olarak ne beklediğini öğrenmemiz gerekiyor dedi.


Türkiyenin veto etme tehditlerine rağmen Finlandiyanın NATO üyelik başvurusu konusunda endişelenmediğini belirten Vahnanen, Finlandiyanın NATO üyelik başvurusunun kesinlikle uygulanacağını savundu: Evet, bu kesin. Daha önceki NATO üyelik süreçleri en az dört ay, bazıları ise bir yıldan fazla sürdü. Bunu zaman gösterecek.

Türkiyenin taleplerini bir an önce öğrenmek istediklerini kaydeden Finlandiya Meclis Başkanı, iki ülke arasında olası bir çatışmadan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Vanhanen, Finlandiya ile İsveç arasındaki bağ güçlü. Bunu kesinlikle kırmayacağız; ortaklarımızı terk etmeyeceğiz dedi.

YLEnin haberine göre, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da iadesi istenen kişilerle ilgili hukukun üstünlüğü ilkesini hatırlattı. Sorunların çözüleceği konusunda iyimserim diyen Haavisto, Türkiyeye PKKyle bağlantılı kişilerin daha yakından izleneceği konusunda güvence verilebileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Haavisto, Türkiyeye kesinlikle böyle garantiler verebiliriz. PKK, Avrupada terör örgütü listesinde. Finlandiya topraklarında olası terör hazırlığına izin vermemek için üzerimize düşeni yapmamız önemlidir diye konuştu. Finlandiyanın iadesi istenen kişilerle ilgili hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal etmeyeceğini belirten Haavisto, Siyasi kararlar yargı sisteminin işleyişini etkileyemez. Bu temel bir ilkedir dedi.

Son güncelleme: 15:38 22.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı