• Turkhane Logo

Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını duyurdu

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağını açıkladı.

17:25 12 Mayıs 2022 Perşembe
Finlandiya, NATO üyeliği için başvuruda bulunacağını duyurdu
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin, Finlandiya'nın NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağını açıkladı.


Finlandiyanın, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunacağı bildirildi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marinin yaptıkları ortak açıklamada, Artık karar verme anı yaklaştığına göre, parlamenter gruplara ve partilere de bilgi için ortak görüşlerimizi bildiriyoruz ifadesi kullanıldı.


Finlandiyanın gecikmeden NATO üyeliğine başvurması gerektiği kaydedilen açıklamada, kararın alınması için gelecek günlerde adımların hızlandırılacağı aktarıldı.

Açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı sırasında ittifakın büyümesinin önünü açarak NATO üyeliği için başvuruda bulunulacağı duyuruldu.

Ortak açıklamada, söz konusu üyeliğinin Finlandiyanın güvenliğini ve tüm savunma ittifakını güçlendireceği belirtildi.

İsveçin de gelecek günlerde NATOya katılma kararını duyurması bekleniyor.

HAAVİSTO: FİNLANDİYA, NATOYU GÜÇLENDİRECEKTİR

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakanı Sanna Marinin NATO üyeliğine başvurulması niyetini ifade eden açıklamasından sonra Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesinde düzenlenen oturuma video konferans yöntemiyle bağlanarak konuşma yaptı.

Finlandiyanın NATO üyeliği için ülke içinde artan bir destek bulunduğunu kaydeden Haavisto, bu desteğin son dönemde yüzde 70e çıktığını aktardı.

Haavisto, Cumhurbaşkanı Niinistö ve Başbakan Marinin NATO üyeliği hakkındaki açıklamasından sonra ulusal karar verme noktasına yaklaştıklarını dile getirdi.

Finlandiyanın NATO ile zaten yakın iş birliği içinde olduğunu hatırlatan Haavisto, Finlandiya bölgesel bir güvenlik sağlayıcısıdır ve gelecekteki müttefik olarak NATOyu daha da güçlendirecektir diye konuştu.

Haavisto, ülkesinin NATOya katma değer sağlayacağını, savaş zamanı için 280 bin askeri, 900 bin yedek kuvveti bulunduğunu, yakın zamanda 64 F-35 savaş uçağı sipariş ettiklerini söyledi.

Haavisto, Rusyanın Ukraynayı işgali Avrupanın ve Finlandiyanın güvenlik ortamını değiştirmiştir. Finlandiya doğrudan acil bir askeri tehditle karşı karşıya değildir. Seçme özgürlüğü ve ne yöne gideceğimizi belirleyecek ulusal kuralları sürdürmek Finlandiyanın dış güvenliği ve savunmasının ayrılmaz parçalarıdır dedi.

Son güncelleme: 17:25 12.05.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı