• Turkhane Logo

Finlandiya artık resmen NATO üyesi

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Brüksel'deki NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a resmi belgeleri teslim ederek Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini tamamladı.

08:38 05 Nisan 2023 Çarşamba
Finlandiya artık resmen NATO üyesi
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Brüksel'deki NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a resmi belgeleri teslim ederek Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecini tamamladı.

Finlandiya bugün NATO üyesi olarak güvenlik politikasında Rusyanın Ukraynayı işgaliyle başlattığı tarihi değişimini noktaladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Brükseldeki NATO karargahında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinkena resmi belgeleri teslim ederek Finlandiyanın NATOya katılım sürecini tamamladı.

Blinken, Finlandiyanın üyeliğini resmileştiren belgeleri kabul etmeden önce yaptığı açıklamada, Bunun belki de Sayın Putine teşekkür edebileceğimiz tek şey olduğunu söylemek istiyorum çünkü Rusyanın saldırganlığıyla önlemek istediğini iddia ettiği bir şeyi burada bir kez daha hızlandırdı. Birçok ülkenin kendi savunmalarını gözetmek ve ileride olası Rus saldırganlığını caydırabileceklerinden emin olmak için daha fazlasını yapmaları gerektiğine inanmalarına neden oldu dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı NATOnun üyelikle ilgili metinlerinin arşivcisi konumunda.

Finlandiyanın bayrağı, askeri bando eşliğinde ittifakın diğer 30 üyesinin bayrağıyla birlikte göndere çekildi.

Finlandiyanın NATO üyesi olması, ittifakın Rusyayla paylaştığı sınırın uzunluğunu yaklaşık iki kat arttıracak ve Ukraynadaki savaşın devam ettiği bu dönemde ittifakın doğu kanadını güçlendirecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg törende yaptığı konuşmada Neredeyse 75 yıldır bu büyük ittifak uluslarımızı korudu ve bugün de korumaya devam ediyor. Ancak savaş Avrupaya geri döndü ve Finlandiya NATOya katılarak dünyanın en başarılı ittifakının bir parçası olmaya karar verdi dedi.

Stoltenberg daha önce Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putinin, Ukraynayı işgal etmesine gerekçe olarak NATOnun doğuya doğru genişlemesine karşı çıkmasını gösterdiğini hatırlattı.


Stoltenberg Brükselde yaptığı açıklamada Putin için, Tam tersini elde ediyor. Bugün Finlandiya ve yakında İsveç de ittifakın tam teşekküllü bir üyesi olacak dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Saul Niinisto Finlandiyanın NATOnun ortak caydırıcılık ve savunmasına en önemli katkısının kendi topraklarını savunmak olacağını söyledi.

Bunu NATO ile koordine etmek için hala yapılması gereken önemli işler olduğunu kaydeden Niinisto, Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında Finlandiya için büyük bir gün ve NATO için de önemli bir gün olduğunu söylemek istiyorum dedi.


Rusyadan sert tepki

Finlandiyanın NATOya üye olma girişimini uzun zamandır eleştiren Moskova, üyelik sürecinin tamamlanmasını tepkiyle karşıladı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, NATOnun genişlemesinin ”Rusyanın güvenliğine ve ulusal çıkarlarına saldırı” anlamına geldiğini kaydetti ve Moskovanın NATOnun Finlandiyadaki askeri faaliyetlerini yakından izleyeceğini söyledi.

Kremlin ayrıca Rusyanın Finlandiyanın NATO üyeliğine ”karşı önemler” almak zorunda kalacağını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Finlandiyanın NATO üyesi olmasının Ukraynadaki çatışmaların tırmanması olasılığını arttıracağını söyledi.

Ancak Şoygu, Finlandiyanın NATOya katılmasının Rusyanın Ukraynada yürüttüğü ve ”özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekatın sonucunu etkilemeyeceğini kaydetti.

Moskova, Ukraynayı 2022 Şubat ayında işgal etme nedenlerinden birinin, Batının Rusyayı tehdit etmek için Ukraynayı bir platform olarak kullanma planlarından kaynaklanan tehdidi bertaraf etmek olduğunu savunuyor.

Rusya ayrıca Ukraynayı milyarlarca dolarlık silah yardımı paketleri ve mali yardımlarla destekleyen Batıya ve NATOya karşı ”hibrit savaş” verdiğini iddia ediyor.

Rusyadan Belarus adımı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusyanın yakın müttefiki Belarusun nükleer saldırı kapasitesini güçlendirmek için adımlar attığını söyledi.

Şoygu, Belarus askeri uçaklarının artık nükleer savaş başlığı taşıyabildiğini, Rusyanın hem konvansiyonel hem de nükleer füze taşıma kapasitesine sahip İskender roket sistemlerini Belarusa naklettiğini belirtti.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, geçen ay, Belarus topraklarında taktiksel nükleer silah konuşlandıracaklarını kaydetmişti.

Rusya, dün de, Finlandiyanın NATOya katılmasına karşılık olarak batı ve kuzeybatı bölgelerindeki askeri kapasitesini güçlendireceğini bildirdi.

Ukrayna hükümetiyse Finlandiyanın NATO üyeliğini memnunlukla karşıladı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskinin genel sekreteri Andriy Yermak, Telegramda, ”Finlandiya doğru olanı tercih etti. NATO, Ukrayna için de kilit gayedir” dedi.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitterda bir mesajla Finlandiyayı kutladı; İsveçin katılımı için mesaj verdi. Macron, NATOya hoş geldin Finlandiya! Umarım çok yakında İsveçli dostlarımıza da hoş geldiniz diyeceğiz ifadelerini kullandı. Niinisto da Macrona yine Twitterda teşekkür etti.

Öte yandan ABDnin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake de bir açıklama yayınlayarak, Finlandiyanın katılımını onayladığı için Türkiyeye teşekkür etti.

Flake, Bugün, en yeni üye olarak Finlandiya’nın NATO’ya katılımdan büyük bir memnuniyet duymaktayız. Bu katılım, Finlandiya’yı daha güvenli, ittifakımızı da daha güçlü kılacaktır. NATO tarihinde bugüne kadarki en hızlı onay sürecini sağlamak üzere dayanışma içinde bulunan ittifak genelindeki dostlarımızla birlikte hareket ettiği için Türk müttefiklerimize teşekkür ediyorum dedi.

Askeri tarafsızlık döneminin sonu

NATO üyeliği, Finlandiya açısından askeri tarafsızlık döneminin sonu anlamına geliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliğinin işgal girişimini püskürten Finlandiya, o dönemden bu yana komşusu Rusyayla dostluk ilişkisi sürdürme yolunu tercih etmişti.

Ancak Rusyanın Ukraynayı 2022 yılı Şubat ayında işgal etmesi, Finlandiyanın NATOnun ortak savunma birliği altında güvenlik arayışına girmesine neden oldu.

NATO Antlaşmasının 5inci maddesi, Kuzey Amerikada veya Avrupada üye ülkelerden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceğini öngörüyor.

Finlandiya NATOya resmen üye olmadan önce de ülkenin silahlı kuvvetleri, NATO ve üye ülkelere yaklaşmaya başlamıştı.

Finlandiya savunma kuvvetleri, Amerika ve diğer üye ülkelerin hava kuvvetlerinin Finlandiya hava sahasında NATO gözetim uçuşları yapmaya başladığını bildirdi.

Son güncelleme: 08:38 05.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı