• Turkhane Logo

Financial Times: Türkiye’ye ekonomik yaptırım gelebilir

ABD ve Batı ülkelerinin Ukrayna saldırılarından dolayı yaptırım uyguladığı Rusya’ya Türkiye'nin SİHA satabileceği de iddia edildi.

17:19 08 Ağustos 2022 Pazartesi
Financial Times: Türkiye’ye ekonomik yaptırım gelebilir
ABD ve Batı ülkelerinin Ukrayna saldırılarından dolayı yaptırım uyguladığı Rusya’ya Türkiye'nin SİHA satabileceği de iddia edildi.


Bold Medyanın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna saldırılarından dolayı Batı’nın yaptırım ve ambargo uyguladığı Rusya ile yakınlaşması, Batılı ülkelerin tepkisini çekiyor. Financial Times gazetesi, Batılı ülkelerin Rusya’ya yakınlaşan Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulayabileceğini yazdı.

Erdoğan, son olarak Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Purin ile bir araya geldi. Bu görüşmededoğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılması konusunda uzlaşma sağlandı. Hatta Erdoğan’ın “kirli anlaşmalarla” Rusya’ya SİHA satmayı planladığı iddia edildi.


Financial Times gazetesinde bugün yer alan habere göre Batı ülkeleri bu duruma tepkili. Erdoğan ve Putin’in görüşmesi sonrası Financial Times gazetesine konuşan Batılı yetkililer, Türkiye’nin yaptırımlarla karşılaşabileceğini söyledi.

Erdoğan ve Putin, 5 Ağustos’ta Soçi’de görüşmüştü. En son görüşmelerinin üstünden henüz bir ay geçmeyen iki lider, siyasi, ekonomik ve ticari konularda mutabakat zaptı imzaladı. Erdoğan, Putin’le rubleyle ödemede mutabık kaldıklarını belirterek, Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) Özbekistan’daki toplantısına katılacağını söylemişti. Erdoğan, Moskova’nın Batı yaptırımları sonrası kullanımını artırdığı Rus ödeme sistemi ‘Mir’ hakkındaysa “Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor” demişti.

Diken’de yer alan habere göre bu açıklamalar sonrası Britanya merkezli ekonomi gazetesi FT’de yayımlanan makalede ‘Türkiye’nin Rusya’yla derinleşen bağları nedeniyle Batı başkentlerinden alarm zillerinin yükseldiği’ belirtildi. Makalede, Ankara’ya Moskova’nın yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olması halinde ‘misilleme’ yapılabileceği yazıldı.

FT’ye konuşan AB’den bir yetkili, iki liderin görüşmesi sonrası verilen taahhütlerden ‘endişeli’ olduklarını belirterek, üye devletlerin gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi.

Gazeteye konuşan ‘üst düzey Batılı’ bir yetkiliyse Erdoğan’ın bu taahhütleri yerine getirmesi halinde Batılı ülkelerin şirketlerini ve bankalarını Türkiye’den çekilmeye çağırabileceğini söyledi.

Ama makalede, böyle bir karar almanın zor olduğunun ve diğer Batılı yetkililerin böylesine bir öneriyi ciddiye almadığının da altı çizildi.

Son güncelleme: 17:19 08.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı