• Turkhane Logo

Financial Times: Erdoğan, riskli bir oyun oynuyor; jeopolitik pokerinde dikkatli olmalı

Rusya Devlet Başkanı Putin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'deki görüşmesi ve sonrasında verilen mesajları değerlendiren Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın "riskli bir oyun oynuyor" değerlendirmesinde bulundu.

10:53 11 Ağustos 2022 Perşembe
Financial Times: Erdoğan, riskli bir oyun oynuyor; jeopolitik pokerinde dikkatli olmalı
Rusya Devlet Başkanı Putin ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'deki görüşmesi ve sonrasında verilen mesajları değerlendiren Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın "riskli bir oyun oynuyor" değerlendirmesinde bulundu.


İngiliz Financial Times gazetesi bugün başyazısını Türkiye-Rusya ilişkilerine ayırdı. Gazete Erdoğanın kazanmak istediği seçimler öncesi Rus sermayesini Türkiyeye çekmek istediğini ancak Ankaranın Moskovayla yakın işbirliğinin, ABDnin misillemesini tetikleyebileceği yorumunda bulundu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Financial Timesın başyazısı, Rusyanın Ukraynayı işgalinin AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir fırsat yarattığı, Erdoğanın ‘önemli bir devlet adamı’ olarak taraflar arasında arabuluculuk yapabilmesine imkan sağladığı tespitiyle başlıyor.


Başyazı şöyle devam ediyor: Ancak Erdoğan, Moskovayla önemli ekonomik bağları korumaya dikkat ediyor. Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle yaptığı 4 saat süren ve samimi görünen görüşme, Batı başkentlerini kaygılandırıyor. Zira Erdoğan, Moskovayla bağlarını derinleştiriyor. Üstelik NATO müttefikleri tam aksine yaparken ve Kremlin, Batının yaptırımlarını bypass etmenin yollarını ararken.

Financial Times, Türkiyenin, ABD ve ABnin, Ukraynayı işgali sonrası Rusyaya uyguladığı yaptırımlara katılmadığını, Rusyadan petrol ve gaz almaya devam ettiğini, hava sahasını da ticari Rus uçaklarına açık tuttuğunu hatırlatıyor.

SOÇİDEKİ İKİLİ GÖRÜŞME

Erdoğan ve Putinin Soçide tam olarak hangi konularda anlaşmaya vardıkları belli değil diyen gazete, görüşmesi sonrası yapılan iki açıklamayı hatırlatıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını açıklamıştı.

Erdoğan da doğalgaz ödemelerinde ruble üzerinde mutabık kalındığını doğrulamış; Rus turistlerin Türkiyede ödeme yapmasını kolaylaştıran kart sistemi Mir hakkında, Şu anda bizim beş bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor demişti. Financial Timesa göre Visa ve Mastercardın Rusyadaki operasyonlarını askıya aldığı bir dönemde Batılı ülkeler, Mir bağlantısının, yaptırımların etkisiz kılınması için kullanılmasından endişeli.

Gerçi henüz bununla ilgili bir kanıt yok diyen gazete, Erdoğanın Ukrayna istihbaratının sızdırdığı Rusyanın bankacılık ve enerji alanlarında daha derin işbirliği yapılmasına yönelik önerilerini ise kabul ettiğini yazıyor. Bunun, Moskovaya, Batının yaptırımlarını aşmaya yardımcı olabileceğini ekleyerek...

ERDOĞAN ELİNDEKİ KARTLARA GEREĞİNDEN FAZLA GÜVENİYOR OLABİLİR

Erdoğanın Türkiyede önümüzdeki yıl yapılacak seçimleri kazanmak istediğini, Türkiyenin borç ve kur krizinin büyümesinin ise onun ekonomiyi kötü yönetmesinden kaynaklandığını belirten Financial Timesın başyazısı şu satırlarla noktalanıyor:

NATO üyesi olmasına karşın, Türkiyenin yasal olarak, ABD ve ABnin Rusyaya uyguladığı yaptırımlara katılma zorunluluğu yok. Yine de Moskovayla ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi, muhtemelen Batıyla sürtüşmeye neden olacak. Özellikle de, Türkiye, İsveç ve Finlandiyanın NATO üyelikleri konusunda ayak direrken...

Üst düzey bir yetkili, Erdoğanın cuma günü sinyalini verdiği şeyleri yapması halinde, Batılı ülkelerin şirketlere ve bankalara Türkiyeden çekilme çağrısı yapabileceklerini söyledi. Ancak Türkiye gerek jeopolitik olarak gerekse de Batılı işletmeler için çok önemli bir ülke.

MÜLTECİ İHTİMALİ AVRUPAYI ENDİŞELENDİRİYOR

Avrupa, Ankaranın, Suriye ve diğer ülkelerden gelen, ağırladığı 3,7 milyon mülteciyi kıtaya sürebileceğinin farkında. Bu ihtimal Avrupayı endişelendiriyor. ABD daha önce Türkiyeye yönelik cezalandırıcı önlemler almıştı. Örneğin Rus hava savunma sistemini satın aldığında. Ancak Türkiyeye yönelik yeni Amerikan yaptırımları risk teşkil ediyor.

Böylesi bir yola başvurulması halinde, yaptırımlar öyle bir şekilde ayarlanmalı ki, Erdoğan gelişmeleri ülkesinde kamuoyunda istismar etmemeli. Ancak yine de bu yaptırımlar Türkiyeye, Moskovayla işbirliğinin faydalarını etkisiz kılacak zararlar verebilir. Erdoğan, jeopolitik pokerinde dikkatli olmalı zira elindeki kartlara gereğinden fazla güveniyor olabilir.

Son güncelleme: 10:53 11.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı