• Turkhane Logo

Filistin Yönetimi lideri Abbas: ABD'yle ilişkiler gözden geçirilecek

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, BMGK'de Filistin'in BM'ye üyelik başvurusunu veto eden ABD ile ikili ilişkilerin yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

22:46 20 Nisan 2024 Cumartesi
Filistin Yönetimi lideri Abbas: ABD'yle ilişkiler gözden geçirilecek
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, BMGK'de Filistin'in BM'ye üyelik başvurusunu veto eden ABD ile ikili ilişkilerin yeniden gözden geçirileceğini söyledi.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Filistinin BM üyelik başvurusunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) daimi üye ABD tarafından reddedilmesi hakkında açıklama yaptı. Filistin resmi haber ajansı WAFAya konuşan Abbas, Filistin liderliği, halkımızın çıkarlarının, davamızın ve haklarımızın korunduğundan emin olacak şekilde Birleşik Devletler ile ikili ilişkileri yeniden gözden geçirecek dedi.

Gazete Duvarda yer alan habere göre ABDnin BMGKde veto hakkını kullanmasını eleştiren Mahmud Abbas, söz konusu adımı hayal kırıklığı yaratan, müessif, utanç verici, sorumsuz ve haksız sözleriyle anlattı.

BU SORUN ÇÖZÜLMEDEN ORTA DOĞUDA İSTİKRAR OLMAZ

ABDnin vetosunu Filistin halkının hakları, tarihi, toprakları ve kutsallarına yönelik küstah bir saldırganlık olarak nitelendiren Filistin Yönetimi lideri, bu vetonun aynı zamanda uluslararası toplumun iradesine de karşı olduğunu vurguladı.

Mahmud Abbas, Dünya, uluslararası hukukun uygulanmasını onaylayıp Filistin haklarının yanında dururken, Amerika, işgali desteklemeyi sürdürüyor ve İsraili soykırım savaşını durdurmaya zorlamayı reddediyor diyerek ABDnin İsraile çocukları öldüren ve evleri yok eden silahlar ve finansman sağladığını kaydetti. Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü: Birleşik Devletler, tüm uluslararası kanunları ihlal etti ve iki devletli çözüm ile bölgede barışı sağlama konusunda verdiği tüm sözleri bir kenara bıraktı.

Filistin Yönetimi lideri Abbas, ABDnin Filistin sorununa adil bir çözüm bulunmadan Orta Doğuda istikrar sağlanmayacağını fark etmesinin gerekli olduğunun da altını çizdi.
BARBADOSTAN FİLİSTİN DEVLETİNİ TANIMA KARARI

Öte yandan, Karayip ülkesi Barbados yönetimi, Filistini devlet olarak tanıma kararı aldı. Barbados Dışişleri Bakanı Kerrie Symmonds, yaptığı açıklamada, Filistini devlet olarak tanıma kararı aldıklarını söyledi. Symmonds, Filistini bir devlet olarak tanımadan nasıl iki devletli bir çözüm istediğimizi söyleyebiliriz? ifadesini kullandı.

Filistini devlet olarak tanıma kararının Barbadosun İsrail ile ilişkilerini etkilemeyeceğini belirten Symmonds, ülkesinin BMde her zaman iki devletli çözümü savunduğunu kaydetti. Symmonds, ülkesinin şu ana kadar Filistinin devlet olarak tanımamasını eleştirerek, bu hatayı düzeltmenin vaktinin geldiğini belirtti.

Ne olmuştu?

Filistin, 2011de BMye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGKde gereken desteği alamamıştı. Filistine 2012 yılında BM daimi gözlemci statüsü verilmişti. Filistinin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisanda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterrese mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres de 3 Nisanda BMGKye mektup yazarak, Filistinin talebinin gündeme alınması çağrısı yapmıştı. Filistinin BMye tam üyeliği için BMGKde müzakereye açılan karar tasarısı, daimi üye ABDnin vetosuyla reddedilmişti. ABDnin hayır oyu kullandığı tasarıya, İngiltere ve İsviçre çekimser, Rusya, Çin, Fransa, Cezayir, Malta, Ekvador, Guyana, Slovenya, Sierra Leone, Mozambik, Güney Kore ve Japonya evet oyu vermişti.

Son güncelleme: 22:46 20.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı