• Turkhane Logo

Filistin tam üyelik talep etti, ABD 'hayır' dedi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'deki (BM) Temsilcisi Ziyad Ebu Amr, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) Filistin'i tam üye olarak kabul etme çağrısı yaparak bunun iki devletli çözüme uluslararası toplumun katkısı anlamına geleceğini söyledi.

00:56 19 Nisan 2024 Cuma
Filistin tam üyelik talep etti, ABD 'hayır' dedi
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'deki (BM) Temsilcisi Ziyad Ebu Amr, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) Filistin'i tam üye olarak kabul etme çağrısı yaparak bunun iki devletli çözüme uluslararası toplumun katkısı anlamına geleceğini söyledi.

Filistinin BM Temsilcisi Ebu Amr, BMGKnin bakanlar düzeyinde düzenlenen Orta Doğu oturumunda konuştu.

Filistin halkına karşı yapılan tarihsel haksızlığın yaklaşık yüz yıldır devam ettiğine işaret eden Ebu Amr, Filistinlilerin tüm halklar gibi kendi kendini yönetme, özgürlük, güvenlik, barış içinde bağımsız şekilde yaşama arzusunu taşıdığını ve bu uğurda fedakarlık gösterdiğini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) sorunun çözümü için müzakerelerde tarih boyunca eşi görülmemiş tavizler verdiğine dikkati çeken Ebu Amr, Filistinin 2012de BMde üye olmayan gözlemci ülke statüsü kazandığını hatırlattı.

Ebu Amr, Filistin, iki devletli çözümü desteklemesi ve Filistin halkının bağımsız bir devlete sahip olma talebini somutlaştırması için BMye tam üye olarak kabul edilmeyi istiyor, bunun için çabalıyor. ifadesini kullandı.

Filistinin BMye tam üye olarak kabul edilmesinin Filistin halkına kuşaklar boyu yapılan haksızlığın bir kısmını telafi edeceğini ifade eden Ebu Amr, tam üyeliğin adalet ve barış için yeni bir ufuk doğuracağını söyledi.

Ebu Amr, Filistinin BMye tam üye ülke olarak kabul edilmesinin iki devletli çözüm çabalarına katkı sağlamayacağı görüşünü savunanlara ise İsrailin kuruluşunun 1948de BM kararıyla resmileştiğini hatırlattı.

ABD HAYIR DİYECEK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, günlük basın brifinginde, Filistinin BMye tam üyeliğiyle ilgili tasarı hakkındaki pozisyonlarını değerlendirdi.

Patel, Filistinin devlet olmasına giden en hızlı yolun, ABDnin de desteğiyle, İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki doğrudan görüşmeler olduğuna inanıyoruz. ifadesini kullandı.

Cezayirin sunduğu ve Filistinin BMye tam üye olmasını öngören tasarı hakkında Patel, BM Güvenlik Konseyindeki tasarıya ABD hayır oyu verecek. dedi.

FİLİSTİNİN ÜYELİK BAŞVURUSU

Filistin, 2011de de BMye tam üyelik başvurusu yapmış ancak bu müracaat, BM Güvenlik Konseyinde gereken desteği alamamıştı. Filistin 2012 yılında gözlemci statüsü almıştı.

Filistinin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisanda yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterrese bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yeniden ele alınması için talepte bulunmuştu.

Guterres de 3 Nisanda BMGKye mektup yazarak, Filistinin talebini gündeme alma çağrısında bulunmuştu.

BMGK ise 8 Nisanda Filistinin talebini Yeni Üyelerin Kabulü Komitesine iletmişti.

BMGKye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabakata varamadığını duyurmuştu.

Son güncelleme: 00:56 19.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı