• Turkhane Logo

FBI gizli 11 Eylül belgelerini açıklayacak

Suudi Arabistan 11 Eylül saldırılarında nasıl bir rol oynadı? Amerikan makamları, 11 Eylül saldırılarına ilişkin gizli belgelerin açıklanması talebini gözden geçiriyor.

11:18 11 Ağustos 2021 Çarşamba
FBI gizli 11 Eylül belgelerini açıklayacak
Suudi Arabistan 11 Eylül saldırılarında nasıl bir rol oynadı? Amerikan makamları, 11 Eylül saldırılarına ilişkin gizli belgelerin açıklanması talebini gözden geçiriyor.

ABDnin kolluk kuvveti ve iç istihbarat kurumu Federal Soruşturma Bürosu (FBI), 11 Eylül 2001de meydana gelen terör saldırılarına ilişkin şimdiye kadar gizli tutulan belgeleri açıklama ihtimalini değerlendiriyor. FBI, New York Güney Bölgesi Başsavcılığına yazdığı bir yazıda, açıklamaya uygun belgeleri tespit etmek için inceleme yapılmasının planlandığını kaydetti. FBI, incelemenin mümkün olan en kısa sürede yapılacağını da vurguladı.   

ABD Başkanı Joe Biden da FBIın belgelerin açıklanmasını değerlendireceği yönündeki açıklamayı memnuniyetle karşıladı. Biden, hükümetinin seçim kampanyalarında söz verdiği gibi şeffaflığı yasaların mümkün kıldığı en yüksek seviyede sağlayacağını söyledi.

11 Eylül kurbanlarının yakınlarından mektup
FBIın açıklaması, 11 Eylül kurban yakınlarının Bidena saldırılarla ilgili şeffaf davranılması ve Suudi Arabistanın rolünün açıklanması konusunda baskı yapmasının ardından geldi. Kısa bir süre önce 11 Eylülde yakınlarını kaybeden ve kazadan sağ kurtulan bin 600 kişi Bidena gizli belgelerin açıklanması için bir mektup göndermiş ve mektupta, Dayanaksız ulusal güvenlik kaygıları ya da diğer endişeler yüzünden bilgilerin gizli tutulmasının 20 yıl sonra artık bir sebebi yok denilmişti.

Kurban yakınları, 11 Eylül saldırganları ile Suudi Arabistan arasındaki muhtemel bağlantıyı açıklığa kavuşturacak belgelerin açıklanmaması durumunda Bidenın 11 Eylül saldırılarının 20inci yıldönümündeki anma törenlerine katılmasına gerek olmadığını da aktarmıştı.

New Yorkta Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagona 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen saldırılarında 3 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Kurban yakınlarının yargı süreci de devam ediyor
11 Eylül saldırılarını araştırma komisyonu, 2004 yılında tamamladığı raporda 11 Eylül saldırılarını düzenleyen El Kaide örgütünün Suudi kurumları ya da üst düzey yetkililer tarafından finanse edildiğine ilişkin bir belgeye ulaşamadığını belirtmişti. Ancak komisyonun rapordaki formülasyonu spekülasyonlara yol açmıştı.

Suudi Arabistanın 11 Eylüldeki rolünün açıklanması 2017 yılında yargıya taşıyan kurban ailelerinin hukuk mücadelesi sürüyor.

Son güncelleme: 11:18 11.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı