• Turkhane Logo

Faşizmin yükselişinin 100. yıldönümünde İtalyanların geçmişle imtihanı

İtalya'nın yeni başbakanı Giorgio Meloni, lideri olduğu İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin neo-faşist kökenleri ile arasında mesafe koymaya çalışsa da, partinin iktidara gelmesi, bugüne kadar

14:42 27 Ekim 2022 Perşembe
Faşizmin yükselişinin 100. yıldönümünde İtalyanların geçmişle imtihanı
İtalya'nın yeni başbakanı Giorgio Meloni, lideri olduğu İtalya'nın Kardeşleri Partisi'nin neo-faşist kökenleri ile arasında mesafe koymaya çalışsa da, partinin iktidara gelmesi, bugüne kadar

28 Ekim tarihi bu durumun simgeleştiği en önemli günlerden biri. Çünkü bu yıl bu tarih, ülkenin totaliter diktatörü Benito Mussoliniyi iktidara taşıyan Roma Yürüyüşünün 100üncü yıldönümü.

28 Ekim tarihi aynı zamanda Mussolininin doğum yeri olmasından dolayı sempatizanlarının sıklıkla ziyaret ettiği Predappionun 1944 yılında faşizmden kurtulduğu gün olarak da hatırlanıyor.

Bu iki yıldönümünü aşırı sağın faşizme kayması endişelerini vurgulamak için seçen İtalyan Partizanların Ulusal Birliği (ANPI) Predappioda 28 Ekim cuma günü bir yürüyüş düzenlemeyi planlıyor.

Faşizm karşıtı olan ANPI bu sayede kentte faşizan bir gövde gösterisinin de önüne geçebilmeyi amaçlıyor.

Meloni ve partisinin yükselişinden bu yana ülkedeki Yahudi mezarların bakımı için çeşitli masrafların kesilmesi ve sosyal medyada saldırıların artması gibi rahatsız edici işaretlerin ortaya çıktığını belirten ANPI Ulusal Başkanı Gianfranco Pagliarulo Milliyetçi sağın zaferinin kışkırtıcı neo-faşist tavırlara yol açacağı açık. Endişeli değiliz, çünkü siyasi silahlarla ve gerekirse hukuki silahlarla savaşacağız diyor.

İtalya, Almanya gibi geçmişiyle yüzleşmedi

İtalya hiçbir zaman Almanya gibi bir Nazilikten arınma sürecinden geçmedi. Mussolininin devrilmesinin ardından İkinci Dünya Savaşının bitiminden sonra iktidara geçen parti neo-faşist İtalyan Sosyal Hareketi oldu.
Faşizmin mirası mimariden okul binalarına, Milano kentinin ana tren istasyonundan dev adalet saraylarına ve başkent Romadaki  EUR bölgesine kadar ülkenin yer yanında görülüyor.

Ayrıca dakik tren seferleri, mimari gelişim ve sıtma yatağı bataklıkların kurutulması gibi ülkeyi geliştirdiği ifade edilen birçok hizmet de özlemle anılıyor.

Ülkede sıklıkla olmasa da, özellikle kuzey bölgelerdeki kafelerde ya da restoranların arka kesimlerinde Mussolininin portreleri ya da o dönemden kalma hatıra eşyaları göze çarpıyor.

ANPIye göre bu tür simgeler faşizme mazeret ve bunun cezai yaptırımı var, ancak çok nadiren ceza veriliyor.

Seçmenler Meloniden demokratik değerlere bağlı bir sağ hükümet bekliyor

Faşizmle ilgili popüler kavram hatalarını analiz eden bir kitabın yazarı tarihçi Francesco Filippi İtalyada faşizm 1945te sona erdiğini, ancak faşistlerin bitmediğini vurguluyor.
Filippi, Meloninin 20018deki yüzde 4lük oy oranını son seçimde yüzde 28e çıkaran ılımlı seçmenin ülkede parti tabanını faşist köken ve fikirlerin ötesine  genişlediğinin bir göstergesi olarak algılıyor ve Yeni seçmenlerin çoğu Meloniden muhafazakar sağ kanatta, faşizm karşıtı ve demokratik değerlerle bağlı bir hükümet bekliyor diyor.

Son güncelleme: 14:42 27.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı