• Turkhane Logo

Fas-İspanya sınırında göçmen katliamı: 23 ölü

Fas'tan İspanya'ya geçmek isteyen mültecilere polis müdahale etti. Müdahale sonucu hayatını kaybeden mülteci sayısı 23'e yükseldi.

13:41 26 Haziran 2022 Pazar
Fas-İspanya sınırında göçmen katliamı: 23 ölü
Fas'tan İspanya'ya geçmek isteyen mültecilere polis müdahale etti. Müdahale sonucu hayatını kaybeden mülteci sayısı 23'e yükseldi.


İspanyanın Kuzey Afrikadaki toprağı Melilla kentine Fas sınırından geçmeye çalışan 5 mülteci daha polis müdahalesi sonucu hayatını kaybetti.

Evrenselin Fas resmi televizyon kanalının En-Nazur bölgesi kaynaklarından edindiği aktarıma göre, Melilla kentindeki sınır hattından İspanyaya geçmeye çalışırken ölenlerin sayısı 23e yükseldi.


İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ise göçmenlerin sınırı geçmeye çalışmasını toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi. Sınırda olanlardan sorumlu olan varsa, insan ticareti yapan mafyalardır dedi.

Fas makamları ise konuya ilişkin yaptıkları açıklamada sınır bölgesinden topluca Melillaya girmeye çalışanların Sahra altı bölgesinden gelen Afrikalılar olduğunu kaydederek en az 130 mültecinin Melillaya geçtiğini belirtti.

Melilla Valiliği, cuma günü sabah saatlerinde sınırın Fas tarafında 1500den fazla mültecinin toplandığını ve bunlardan 500ünün saat 08.40 sıralarında sınıra akın ederek, kontrol noktasındaki kapıyı kırdığını duyurmuştu.

IOM VE UNHCR’DEN AÇIKLAMA

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, can kayıpları ve yaralanmalar dolayısıyla derin üzüntü ve endişe duyduklarını bildirdi.

Yazılı açıklamada, “IOM ve UNHCR tüm yetkilileri göçmen ve mültecilerin güvenliğine öncelik vermeye, aşırı güç kullanımından kaçınmaya ve insan haklarını korumaya çağırır. IOM ve UNHCR, sorumluluk paylaşımı ilkesi doğrultusunda, tehlikeli yolculuklara başvurulmasını azaltmak ve bu tür trajik olayların gelecekte tekrar yaşanması riskini azaltmak için daha güvenli, alternatif yollara erişimi güçlendirmek üzere uluslararası topluma yaptıkları çağrıyı yineler” denildi.

Son güncelleme: 13:41 26.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı