• Turkhane Logo

Esad neden Çin'e gidiyor?

Suriye krizinde Şam'ın en büyük destekçilerinden biri olan Çin, bu hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ağırlayacak.

09:00 20 Eylül 2023 Çarşamba
Esad neden Çin'e gidiyor?
Suriye krizinde Şam'ın en büyük destekçilerinden biri olan Çin, bu hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ağırlayacak.

Suriye Devlet Başkanlığı, Esadın Çin lideri Şi Cinping tarafından davet edildiğini duyurdu. Açıklamada, Esadın üst düzey yetkililerden oluşan bir Suriyeli heyetle birlikte Perşembe günü Çine hareket edeceği belirtildi. Suriye Devlet Başkanlığı, Beşar Esada Çin ziyaretinde eşi Esma Esadın da eşlik edeceğini duyurdu.

Suriyede Esada desteğini sürdüren, geçen Mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasındaki anlaşmaya arabuluculuk eden Çin, Ortadoğudaki nüfuzunu giderek artırıyor. Çinin, Suriyenin onlarca milyar dolara mal olması beklenen yeniden inşasında da önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

Suriye geçen yıl Çinin gelişmekte olan bölgelerde altyapı projeleri gerçekleştirmek için hayata geçirdiği Kuşak ve Yol Girişimine katılmıştı.

Suriyede giderek derinleşen ekonomik kriz, ülkede rejim kontrolündeki bölgelerde protestolara neden oluyor.Şam, bu krizden Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları ve Suriyenin en büyük petrol sahalarını kontrol eden ABD destekli Kürt güçleri sorumlu tutuyor.

2004te ziyaret etmişti

Esadın şu ana kadarki tek Çin ziyareti 2004 yılında gerçekleşti. ABDnin Irakı işgalinden bir yıl sonra düzenlenen bu ziyaret, Washingtonın Şam üzerinde baskı kurduğu bir döneme denk geliyordu.

Suriye ve diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 6 Şubattaki depremlerin ardından yoğunlaşmıştı. Esad geçen Mayıs ayında Suriyenin Arap Birliğine geri alınmasından kısa süre sonra 22 üyeli bölgesel örgütün Suudi Arabistanda düzenlenen zirvesine katılmıştı.

Esad son yıllarda Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelere de ziyaretlerde bulunmuştu.

Son güncelleme: 09:00 20.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı