• Turkhane Logo

Ermenistan'ın Kadife devrimi

Ermenistan’da yaklaşık bir aydır süren siyasi belirsizlik ve çalkantı, muhalif lider Nikol Paşinyan’ın parlamentoda başbakan olarak seçilmesinin ardından yatıştı.

22:35 08 Mayıs 2018 Salı
Ermenistan'ın Kadife devrimi
Ermenistan’da yaklaşık bir aydır süren siyasi belirsizlik ve çalkantı, muhalif lider Nikol Paşinyan’ın parlamentoda başbakan olarak seçilmesinin ardından yatıştı.

Geçici hükümet kurarak ülkeyi seçime götüreceğini söyleyen Paşinyan, 10 yıldır ülkeyi yöneten Serj Sarkisyan’ı istifaya zorlayıp koltuğundan etti.

Onbinlerce insanı meydanlara yılmadan toplayabilen  muhalif lider Paşinyan, Ermenistan’ın kansız ve şiddetsiz ‘Kadife Devrimi’ne adını yazdırdı.

ERMENİSTAN’IN KADİFE DEVRİMİ


2008 yılından bu yana Cumhurbaşkanı olarak ülkeyi yöneten Serj Sarkisyan’ın yetkileri arttırılmış başbakan olarak  Nisan ayında Ermenistan’da yönetime yeniden gelmesi halkı sokaklara döktü.

12 Nisan’da muhalif  ‘Elk’ Partisi’nden Nikol Paşinyan, Sarkisyan karşıtı gösterileri başlattı.

Kamuflaj kıyafeti, şapkası, sırt çantası ve elinde megafonla kalabalığın önünden ayrılmadı, ‘yolsuzluğa bulaşmış iktidarın görevden gitmesi’ için çağrıda bulundu.

22 Nisan’da Paşinyan, Sarkisyan’ı kameraların önünde istifaya çağırdı, Sarkisyan görüşmeyi terk etti. Aynı gün Paşinyan gözaltına alındı.

Sokaktaki kalabalık daha da arttı, 23 Nisan’da Sarkisyan hatasını kabul ederek istifasını açıkladı, aynı gün Paşinyan serbest bırakıldı.

Geçici Başbakan Karen Karapetyan 24 Nisan’da erken seçim teklifinde bulununca, Paşinyan taraftarlarını yeniden sokağa, hükümeti boykot etmeye çağırdı.

Kalabalık başkent Erivan olmak üzere meydanları doldurdu, Paşinyan iktidardaki Cumhuriyetçi Parti yönetiminde yapılacak erken seçimin sonuçlarının tahmin edilebilir olacağını söyledi, gösterileri devam ettirdi. On binlerce kişi Erivan sokaklarından ayrılmadı.

1 Mayıs’ta meclisin başbakan seçmek üzere bir araya gelmesi kararı alındı, iktidar partisi aday çıkarmayacağını duyurdu.

1 Mayıs’ta parlamento başbakan seçmek için bir araya geldi.

105 sandalyeli mecliste 58 üyesi olan iktidar partisi Paşinyan’ın adaylığına karşı çıktı, Paşinyan gerekli 53 oyu bulamadı.

Nikol Paşinyan yeniden sokağa taraftarlarının yanına döndü, ‘ülke çapında sivil itaatsizlik’ çağrısında bulundu.

2 Mayıs’ta Ermenistan’da hayat durma noktasına geldi. Anayollar kapatıldı, ulaşım aksadı, havalimanına erişim engellendi. Gösterilere asker, polis, sivil, memur, öğrenci her kesimden insan katıldı.

Gösterilerde şiddet yaşanmadı, polis eylemlere müdahale etmedi.

Boykot sonuç getirdi  ve aynı gün iktidar partisi yetkilileri 8 Mayıs’taki ikinci tur başbakan seçiminde meclisin 3’te birinin desteğini alan adayı destekleyeceklerini açıkladı.

Paşinyan, kararı ‘Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran taraftarları ile paylaştı. “Artık evlerimize gidip dinlenebiliriz” dedi.

Halk sevinç gösterisinde bulundu, toplu boykot sonlandırıldı.

8 Mayıs’ta parlamentodaki oturumda Nikol Paşinyan 59 oyla Ermenistan Başbakanı olarak seçildi.

HAPİSHANEDEN, PARLAMENTOYA ORADAN İKTİDARA YÜRÜYEN BİR GAZETECİ, NİKOL PAŞİNYAN KİMDİR?

Gazeteci kökenli bir siyasetçi olan Paşinyan 2012 yılında milletvekili seçildi. 2018 Nisan ayında  Serj Sarkisyan karşıtı gösterileri başlattı, Sarkisyan’ı istifaya zorladı ve başbakan seçildi.

1975 yılında Ermenistan’ın İcevan şehrinde doğdu.

1991 yılında İcevan Filoloji Fakültesi Gazetecilik Bölümüne girdi.

1995’te üstün başarısına rağmen siyasi görüşü yüzünden üniversiteden atıldı.

1992 yılından bu yana gazetecilikle uğraştı, ilk makalesi Avangard gazetesinin baş sayfasında çıktı.

1993 yılından sonra farklı dergi ve gazetelerde muhabirlik ve editörlük yaptı.

GAZETECİLİKTEN HAPİS CEZASI ALDI, GAZETESİNE KAYYUM ATANDI

1999 yılında ‘Oragir’ gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. Siyasilere yönelik yaptığı haberler yüzünden yargılandı, 1 yıl hapis cezası aldı, gazeteye  25 bin dolar para cezası kesildi. Mahkeme gazeteye kayyum atadı ve sonrasında ‘Oragir’ gazetesi yetkililer tarafından kapatıldı.

Aynı yıl Paşinyan Aykakan Hamanak Gazetesi’ne genel yayın yönetmeni oldu.

2006 yılında siyasi ‘Alternatif’ hareketinin kuruluşunda yer aldı.

SARKİSYAN KARŞITI İLK EYLEMİNİ 2007 YILINDA YAPTI

2007 yılındaki parlamento seçimlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesi ile süresiz oturma eylemi başlattı, Cumhurbaşkanı Robert Kaçaryan ve Başbakan Serj Sarkisyan’ın istifasını istedi.

2008 yılında Cumhurbaşkanı adayı Levon Ter-Petrosyan’ın seçim kampanyasında yer aldı.

19 Şubat’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini Robert Koçaryan’ın desteklediği Serj Sarkisyan kazandı. Ancak seçime hile karıştırıldığı gerekçesi ile ülke çapında protesto eylemleri başladı.

1 MART 2008 OLAYLARI SONRASI HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKTI

1 Mart 2008’deki büyük protesto eylemlerine şiddet bulaştı, olaylarda 10 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, ülkede olağanüstü hal ilan edildi.

Olaylar sonrası gelebilecek siyasi baskıdan kurtulmak isteyen Paşinyan izini kaybettirdi ve yer altına indi.

Hakkında yakalama kararı bulunan Paşinyan  2009 yılı Haziran ayında saklanmayı bıraktı, kendi isteğiyle savcıya ifade verdi ve tutuklanarak hapse konuldu.

İçerideyken ‘Hapishane Günlüğü’ diye yazdığı yazılar Aykakan Hamanak gazetesinde yayımlandı.

2009’DA HAPSE GİRDİ, 7 YIL HAPSE MAHKUM EDİLDİ

Hapisteyken, ek parlamento seçimlerine 10 Ocak 2010’da aday gösterildi. İçerideyken seçim kampanyası yürütemedi.

19 Ocak 2010’da mahkeme tarafından 2008 yılındaki gösterileri organize etmek suçlamasıyla 7 yıl hapse mahkum edildi. Üst Mahkeme Paşinyan’ın cezasını yarıya indirdi.

Kasım 2010’da cezaevinde kaldığı koğuşta siyah kıyafetli iki adamın saldırısına uğradı. Şikayetçi oldu ancak koğuştaki başka mahkumlarla kavga etmek ve cezaevi kurallarını ihlal etmek gerekçesi ile kapalı cezaevine transfer edildi, hücreye konuldu.

2011 YILINDA GENEL AFTAN YARARLANDI

27 Mayıs 2011’de Ermenistan’ın bağımsızlığının 20. yılı şerefine çıkarılan genel aftan yararlandı ve cezaevinden çıktı.

Hapisten çıkar çıkmaz siyasete geri döndü, sadece 4 gün sonra Ermenistan Milli Meclisi önünde protesto eylemi düzenledi.

2011 yılında meclis önünde düzenlenen 20 kadar protesto eylemine liderlik etti.

2012’DE MECLİSE GİRDİ

2012 Mart ayında milletvekilliğine adaylığını koydu ve o yılki seçimlerde parlamentoya girdi.

2016 yılında ‘ELK’ partisine katıldı, 2017 yılında Erivan Belediye Başkanlığına adaylığını koydu seçimde ikinci geldi.

2018 yılında bir kez daha Sarkisyan karşıtı gösterilerin başını çekti ve ‘Kadife Devrim’in lideri oldu.

 

Son güncelleme: 22:35 08.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı