• Turkhane Logo

Ermenilerin yüzde 70'i Dağlık Karabağ'dan ayrıldı

Azerbaycan operasyonu sonrası Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçen Ermenilerin sayısı 85 bine yaklaştı. Operasyondan önce bölgede yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu.

12:24 29 Eylül 2023 Cuma
Ermenilerin yüzde 70'i Dağlık Karabağ'dan ayrıldı
Azerbaycan operasyonu sonrası Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçen Ermenilerin sayısı 85 bine yaklaştı. Operasyondan önce bölgede yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu.

Azerbaycanın Dağlık Karabağ bölgesine düzenlediği askeri operasyonun ardından bu bölgeden Ermenistana geçen Ermenilerin sayısı giderek artıyor. Rus ajansı RIAnın haberine göre, Ermenistan hükümeti bu sayının 84 bin 700ü geçtiğini duyurdu.

Dağlık Karabağda geçen haftaki Azerbaycan operasyonu öncesi yaklaşık 120 bin Ermeni yaşıyordu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan geçen hafta Dağlık Karabağdaki Ermenilerin evlerinde kalmalarının daha iyi olacağını, ancak her ihtimale karşı 40 bin ailelik yer hazırladıklarını açıklamıştı. Dün ise Azerbaycanı etnik temizlikle suçlayan Paşinyan, önümüzdeki günlerde Dağlık Karabağda hiç Ermeni kalmamasını beklediğini söyledi.
DW Türkçenin haberine göre Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından Paşinyan pekâlâ biliyor ki Karabağın Ermeni sakinleri bölgeden kendi isteğiyle ayrılıyor yanıtı geldi.

RUSYADAN AÇIKLAMAKonuyla ilgili ihtiyatlı bir duruş sergileyen Moskova da toplu göç nedeniyle Baküye yönelik herhangi bir suçlamada bulunmadı. Kremin Sözcüsü Dimitri Peskov, Bu durumdan kimin suçlu olduğunu söylemek zor. Bu tip eylemler için doğrudan bir sebep yok dedi.
Taraflar arasındaki gerginliğin uzun yıllara dayandığı bölge daha önce de çatışmalar nedeniyle toplu göç ve yerinden edilmelere sahne olmuştu. Ermeni güçlerin 1994te Dağlık Karabağ ve çevresinde kontrolü ele geçirmesinin ardından mülteci örgütlerinin tahminine göre bölgeden yaklaşık 900 bin kişi Azerbaycana, 300 bin kişi de Ermenistana kaçtı. Birleşmiş Milletlere göre, 2020 yılında Azerbaycanın Dağlık Karabağdaki topraklarının bir kısmını geri aldığı savaşta ise 90 bin kişi Ermenistana, 40 bin kişi de Azerbaycana geçti.
Azerbaycan, geçen hafta Dağlık Karabağın kontrolünü Ermenilerden tamamen geri almak için bu bölgedeki ayrılıkçı güçlere karşı askeri operasyon düzenlemişti. Çatışmalar, taraflar arasında Rusyanın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle sonlanırken Dağlık Karabağdaki Ermeni güçler de varılan anlaşma uyarınca silah bırakmaya başlamıştı. Bakü, başarıyla tamamlandığını duyurduğu bu operasyonun ardından Dağlık Karabağdaki Ermenilerin haklarının güvence altına alınacağını ve bölgenin entegre edileceğini açıklamıştı.
Kendini Artsakh Cumhuriyeti olarak adlandıran ayrılıkçı yönetimin lideri Samvel Şehrimanyan da dün imzaladığı kararnameyle tüm devlet kurumlarının yıl sonuna kadar feshedileceğini bildirerek Artsakh Cumhuriyetinin varlığının 1 Ocak 2024 itibarıyla son bulacağını duyurmuştu.

Son güncelleme: 12:24 29.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı