• Turkhane Logo

Ermeniler Dağlık Karabağ'dan ayrılmak istiyor

Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetim, bölgedeki 120 bin Ermeni'nin Ermenistan'a gideceğini açıkladı. Paşinyan da Karabağlı Ermenileri kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

13:41 24 Eylül 2023 Pazar
Ermeniler Dağlık Karabağ'dan ayrılmak istiyor
Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı yönetim, bölgedeki 120 bin Ermeni'nin Ermenistan'a gideceğini açıkladı. Paşinyan da Karabağlı Ermenileri kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

Dağlık Karabağdaki 120 bin Ermeninin Azerbaycanın bu bölgeye düzenlediği askeri operasyon nedeniyle Ermenistana gideceği açıklandı.

Dağlık Karabağdaki ayrılıkçı yönetimin lideri Samvel Şahramanyanın danışmanı David Babayan, Reutersa yaptığı açıklamada, bu bölgedeki Ermenilerin tamamının Ermenistana geçeceğini söyledi. Babayan, Dağlık Karabağlı Ermenilerin, Azerbaycanın hâkimiyeti altında yaşamak istemediğini ve olası bir etnik temizlikten çekindiğini belirtti.
Babayan, Halkımız, Azerbaycanın parçası olmak istemiyor. Yüzde 99,9u tarihi topraklarımızdan ayrılmayı tercih ediyor dedi.
DW Türkçenin haberine göre Babayan, Karabağlı Ermenilerin bölgeden ne zaman ayrılacağının henüz belli olmadığını söyledi. Ermenilerin, bölgeyle Ermenistanı bağlayan Laçin Koridorunu kullanarak Dağlık Karabağdan çıkması planlanıyor.
Babayan, Dağlık Karabağdaki Ermeni güçlerin silahlarını bırakma sürecininse sürdüğünü söyledi.
Azerbaycan, Dağlık Karabağda Salı günü başlattığını duyurduğu terörle mücadele operasyonunu taraflar arasında yaklaşık 24 saat sonra Rusyanın arabuluculuğunda varılan ateşkesin ardından Perşembe günü başarıyla tamamladığını açıklamıştı.Varılan uzlaşma, bölgedeki ayrılıkçı Ermeni güçlerin silahlarını bırakmalarını ve Dağlık Karabağın Azerbaycana entegre edilmesini öngörüyordu.
Bakü, operasyonun ardından Dağlık Karabağdaki Ermenilerin haklarının güvence altına alınacağını ve bölgenin entegre edileceğini açıklamıştı.Ancak Dağlık Karabağdaki ayrılıkçı yönetim, Ermenilerin bölgeden ayrılmak istediğini ifade etmişti.
Paşinyan: Seve seve karşılarızErmenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da bugün yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağdan ayrılması beklenen Ermenileri kabul etmeye hazır olduklarını yineledi.
Paşinyan, ulusa sesleniş konuşmasında, Dağlık Karabağa insani yardım ulaşmaya başladığını ancak bölgedeki Ermenilerin hâlen etnik temizlik tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Paşinyan, Dağlık Karabağdaki Ermeniler için evlerinde gerçek yaşam koşulları ve etnik temizliğe karşı koruma sağlayacak etkili mekanizmalar oluşturulmadığı takdirde, Dağlık Karabağ Ermenilerine kendi vatanlarını terk etme dışında bir çıkış yolu kalmaması ihtimali de ataracak dedi.
Paşinyan, böyle bir durumda Ermenistanın da Dağlık Karabağdaki kardeşlerini seve seve karşılayacağını sözlerine ekledi.
Paşinyan, önceki gün yaptığı açıklamada da Karabağdaki Ermenilerin evlerinde kalmalarının daha iyi olacağını, ancak her ihtimale karşı 40 bin ailelik yer hazırladıklarını söylemişti.
Ermenistandan BMye çağrıNew Yorktaki Birleşmiş Milletler (BM) oturumunda konuşan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ise uluslararası toplumu Azerbaycanın Karabağ operasyonuna sessiz kalmakla suçladı.
Mirzoyan, Dağlık Karabağdaki güvenlik durumunu ve insan haklarının izlenebilmesi için bölgeye bir BM misyonu gönderilmesi çağrısında bulundu.
Bölgede yaşanan ciddi anlamda kahredici gelişmelerin, sadece açıklamalar ve genel çağrılarla bu sorunun üzerine gidilemeyeceğini gösterdiğini ifade eden Ermenistan Dışişleri Bakanı, Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler insanları kurtarmaya gelme konusunda başarısız oldu dedi.

Son güncelleme: 13:41 24.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı