• Turkhane Logo

Eris varyantının Çin'deki artış hızı %119 arttı

Covid-19'un

11:44 22 Ağustos 2023 Salı
Eris varyantının Çin'deki artış hızı %119 arttı
Covid-19'un

Çinde Covid-19un Eris adı verilen EG.5 varyantının yol açtığı vakaların oransal olarak yaygınlaştığı bildirildi.


Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden (CDC) yapılan açıklamaya göre, Eris kaynaklı vakaların nisan ayında ülkedeki toplam vakaların yüzde 0,6sını oluştururken, ağustosta yüzde 71,6sına kadar çıktı.

CDC yetkilileri, Eris varyantının Çinin bölge ve eyaletlerinin büyük bölümünde hakim hale geldiği ve bu eğilimin sürmesinin beklendiğini belirtti.

Erisin yaygınlaşmasının sebebinin, virüsün bağışıklıktan kaçma kabiliyetini artırması ve önceki enfeksiyonların sağladığı antikorların etkisini azaltması olduğunun altını çizen yetkililer, klinik semptomlar bakımından diğer varyantlardan belirgin bir fark görülmediğini ifade etti.

Yetkililer nisan-ağustos aylarındaki yayılmanın halihazırda kitlesel bağışıklık yaratarak etkin koruma sağladığını vurgularken, Çinde Covid-19 salgınının düşük düzeyde olduğunu, sağlık sistemi üzerinde baskı yaratmadığını ve kısa vadede büyük ölçekli bir yayılma beklenmediğini kaydetti.

ERİS VARYANTI
Eris olarak adlandırılan EG.5 varyantı, Covid-19un Omicron varyantının alt varyantı XBB.1.9.2nin türevi olarak ortaya çıkmıştı.

İlk kez şubatta Endonezyada tespit edilen varyant, dünya genelinde en az 52 ülke ve bölgeye yayılmış durumda.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 9 Ağustosta Erisi izlenmesi gereken varyant statüsüne aldığını duyurmuştu.

DSÖden yapılan açıklamada, Erisin artan yaygınlığı, yayılma hızı ve bağışıklıktan kaçma yeteneğine karşın virüsün hastalığa yol açma şiddetinde değişim görülmediği, halk sağlığı riskinin, mevcut Covid-19 varyantlarına benzer şekilde küresel düzeyde düşük olduğu belirtilmişti.

Son güncelleme: 11:44 22.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı