• Turkhane Logo

Erdoğan'ı 'istemeye istemeye' çağırmışlar

Alman basını, Türkiye'nin Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına daveti konusunda Brüksel'de yoğun diplomasi trafiği yaşandığını, Erdoğan'ın davet edilmesinin ise pragmatist bir karar olduğunu yazdı.

14:44 08 Ekim 2022 Cumartesi
Erdoğan'ı 'istemeye istemeye' çağırmışlar
Alman basını, Türkiye'nin Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına daveti konusunda Brüksel'de yoğun diplomasi trafiği yaşandığını, Erdoğan'ın davet edilmesinin ise pragmatist bir karar olduğunu yazdı.

GazeteDuvarın haberine göre, Çekyanın başkenti Pragda ilk toplantısını yapan Avrupa Siyasi Topluluğuna (ASY) Türkiyenin katılımı Almanya basınında geniş yer aldı. Yorumlarda, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğandan zor komşu olarak söz edilirken, genel olarak Türkiyenin mecburen davet edildiği, tersinin çok olumsuz sonuçları olacağı savunuldu. Öte yandan, ASTın fazla bir getirisinin olmayacağı, AB üyeliği için sırada bekleyen ülkelere bir teselli olduğu ileri sürüldü.

DOST, DÜŞMAN VE DİĞERLERİ
Deutsche Welle, Dost, düşman ve diğerleri başlıklı haber ve yorumunda, Brükselde Erdoğanın daveti için diplomatik çekişmeler olduğunu yazdı. ASTın, davet için demokratik değerlere bağlılığı ölçü aldığını, oysa Erdoğanın bu değerleri yıllardır çiğnediği, bu sebeple ABnin üyelik görüşmelerini dondurduğunu hatırlattı. Türkiyenin Rusyaya karşı yaptırımlarda da Batı ile ortak hareket etmediğini yazdı. “Sonunda pragmatik davranıldı ve zor komşu davet edildi. İsveç ve Finlandiyanın Nato üyeliğini hala bloke etmesine ve İsveç ile bir mizah yüzünden kavgalı olmasına karşın.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de Erdoğanın daveti için Brükselde yoğun diplomasi trafiği yaşandığını yazdı. Yunanistan ve Güney Kıbrısın Türkiyeyi toplantıda istemediğini bildiren gazete, buna sebep olarak Türkiyenin Avrupanın değerlerinden uzaklaşmış olmasının gösterildiğini belirtti. “Sonunda diplomatlar, Türkiyenin dışlanmasının İsveç ve Finlandiyanın NATOya üyeliği için ağır sonuçları olacağına dikkat çekti. Türkiye, hala bu iki ülkenin üyeliğini onaylamadı” yorumunu yaptı.

KATILIMCILAR ÇEŞİTLİ VE ÇELİŞKİLİ
Berlinde yayımlanan taz gazetesi ise AST toplantısına katılan ülkelerin çok çeşitli ve çelişkili olduğunu yazdı. Bu duruma sınır çekişmesi olan Türkiye ile Yunanistan ve savaş halinde olan Azerbaycan ile Ermenistanı örnek olarak verdi. Erdoğanın Rusya ile AB arasında salıncak dış politika izlediğini ileri süren taz, bunun NATOyu kaygılandırdığını belirtti. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunlara ve savaşa ABnin engel olamadığını, çünkü kendini reforme etmediğini, bu yüzden de dış politikada etkisiz kaldığını savundu.

FAZLA BİR GETİRİSİ OLMAYACAK
Alman İkinci Televizyonu (ZDF) ise Brükselde herkesin ASTın yararına inanmadığını ileri sürdü. ASTın fikir babası olan Fransa Başkanı Emmanuel Macronun bu yüzden eleştirildiğini belirten ZDF, ASTın AB üyeliği için sırada bekleyen ülkelere bir teselli olduğu görüşünü savundu. Erdoğanın davet edilmesinin ise sorunlu olduğunu, çünkü Yunanistan ve Güney Kıbrısı tehdit ettiğini, İsveç ve Finlandiyanın NATO üyeliğini daha onaylamadığını yazdı.

Son güncelleme: 14:44 08.10.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı