• Turkhane Logo

Erdoğan'dan İsveç açıklaması: Verilen sözler tutulmalı

NATO zirvesi öncesinde İsveç'in ittifaka katılımı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Erdoğan, İsveç ile ilgili olarak,

21:10 07 Temmuz 2023 Cuma
Erdoğan'dan İsveç açıklaması: Verilen sözler tutulmalı
NATO zirvesi öncesinde İsveç'in ittifaka katılımı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Erdoğan, İsveç ile ilgili olarak,

DW Türkçede yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuzda Litvanyanın başkenti Vilniusta yapılacak olan NATO Liderler Zirvesi öncesinde İsveçin İttifaka olası katılımına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiyenin NATOnun açık kapı politikasını desteklediğini vurgulayan Erdoğan, Başta terörizmle kararlı mücadele olmak üzere ittifakın değerlerine sadakat gösterecek herkesi bağrımıza basmaya hazırız. Finlandiyanın üyeliğine onay vererek ilkesel duruşumuzu ortaya koyduk ama teröristleri himaye edenlere ve terörle mücadelede gerekli tedbirleri almayanlara da tepkimizi göstermede çekinmedik şeklinde konuştu.

NATO müttefikleri arasında yer almayı hedefleyen İsveçe işaret eden Erdoğan, Türkiye sokaklarında teröristlerin cirit attığı bir ülkeye nasıl güvenebilir. Terör örgütleriyle arasına mesafe koymayan bir devlet NATOya nasıl katkı yapabilir ifadesini kullandı. Erdoğan, geçen yıl İspanyada yapılan NATO Liderler Zirvesindeki görüşmelere atıfta bulunarak, Madridde ülkemize verilen sözlere riayet edilmesini bekliyoruz dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, Salı günü Vilniusta yapılacak Liderler Zirvesinde tüm bu hususları tekrar ittifak ortaklarımızın dikkatine getireceğiz. Ülkemiz, milletimiz ve güvenliğimiz için en hayırlı karar neyse inşallah onu hayata geçireceğiz ifadesinde bulundu.

Rusyanın geçen yıl şubat ayında Ukraynaya saldırmasının ardından, Finlandiya ve İsveç NATO üyeliği için başvuruda bulunmuş, Finlandiya bu yıl nisan ayında NATOya resmen üye olmuştu. Ancak Türkiye terör örgütleri ile yeterince mücadele etmediği gerekçesiyle İsveçin üyeliğini henüz onaylamadı. İsveçin ittifaka katılabilmesi için NATOya üye 31 ülkenin tamamının onayı gerekiyor. Türkiyenin yanı sıra Macaristan da İsveçin üyeliğine henüz onay vermedi.

Stoltenberg, Erdoğan ve Kristerssonu davet etti

Türkiyenin, İsveçin NATO üyeliğine onay vermesi için diplomatik çabalar da sürüyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiyanın perşembe günü Brükselde yaptığı toplantıyı yapıcı olduğunu ve ilerleme kaydedildiğini, ancak Türkiye ile İsveç arasında bazı konularda görüş ayrılıkları bulunduğunu ifade etti. Cuma günü düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili bir soruya yanıt veren Stoltenberg, görüş ayrılıklarını gidermek için Vilniustaki zirve öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüşeceğini duyurdu.
Ukraynaya ek yardım programı

Vilniustaki zirvede Ukrayna da başlıca gündem maddeleri arasında yer alacak. NATO liderlerinin, zirvede Ukraynaya ek yardımları da görüşmesi öngörülüyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Ukrayna silahlı kuvvetleri ile NATO arasında müşterek hareket kabiliyetinin tam olarak sağlanması için uzun yılları kapsayacak bir yardım programı planlandığını aktardı. Jens Stoltenberg, bu yardım programının hacminin 500 milyon euro olduğunu da sözlerine ekledi.

Vilniustaki zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de konuk olarak katılacak. Stoltenbergin verdiği bilgilere göre zirvede liderler, Ukraynanın NATO üyeliğine destek verdiklerini vurgulayacak. Ancak Ukraynaya, İttifaka katılması yönünde bir davetin bu zirveden çıkması beklenmiyor.

Son güncelleme: 21:10 07.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı