• Turkhane Logo

Erdoğan ve Putin'in Soçi zirvesi Alman basınında: 'Kirli anlaşma'

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de bir araya geldiği zirve ve anlaşma başlıkları Alman basınında sert bir şekilde eleştirildi.

12:38 06 Ağustos 2022 Cumartesi
Erdoğan ve Putin'in Soçi zirvesi Alman basınında: 'Kirli anlaşma'
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de bir araya geldiği zirve ve anlaşma başlıkları Alman basınında sert bir şekilde eleştirildi.

Erdoğan ve Putinin Soçi zirvesi, Alman basınının yorum köşelerinde geniş yer buldu. 
DW Türkçenin derlediği habere göre Mitteldeutsche Zeitung, Putin ve Erdoğanın Soçide yapacakları muhtemel anlaşmalara eleştirel yaklaşıyor: 
Putin, İranla birlikte diktatör Beşar Esadın yanında sıkı bir şekilde yer alıyor. Erdoğan, Esada muhalif İslamcıları destekliyor ve Suriyenin kuzeydoğusundaki Kürtlerle savaşıyor. Erdoğan, Suriyeye yönelik yeni bir askeri operasyon için de yeşil ışık yakılmasını bekliyor. Rusya ise Türk Bayraktar SİHAlarıyla ilgileniyor. Erdoğan ile görüşen Putin, Ukrayna savaşında müzakere edilmiş bir çözümle ilgileniyormuş gibi davranabilir. Erdoğan ve Putin ne tür bir anlaşma yaparlarsa yapsınlar, her halükarda bu kirli bir anlaşma  olacaktır.
Reutlinger Generalanzeiger, Putinin Bayraktar SİHAlarının satışı karşlığında Türkiyenin Suriyeye operasyon düzenlemesine sessiz kalabileceğini yazıyor:
Bayraktar SİHAlarının Rusyaya satışı NATO için çok ciddi bir mesele haline gelebilir. Bu dronlar Azerbaycan- Ermenistan savaşında rüştlerini ispatladı ve Türkiye bunları Rusyaya karşı savaşan Ukraynaya sattı. Eğer bu (Rusyaya Bayraktar SİHAlarının satışı)  gerçekleşirse ve Putin satış karşılığında Türkiyenin Suriyede Kürtlere yönelik düzenleyeceği operasyona göz yumarsa, bu NATO ortaklarına da bir hakaret sayılır. Erdoğan, ittifakın bu tür bir anlaşmayı kabul edeceğini varsayıyor. Bu konuda (NATO) başka ne yapabilir ki?
Konu Ludwigsburger Kreiszeitungun yorum köşelerinde de yer alıyor: 
Putin Ukrayna ile barışmaya niyetli değil. Amacı onu ortadan kaldırmak. Ancak Türkiyenin aracılık ettiği Rusya-Ukrayna tahıl anlaşmasının imzalanmasından sonra Ankara hükümetinin Putini savaşa son vermeye yöneltecek bir kanal olabileceği umudu ortaya çıktı. Buna karşın Erdoğan Soçide Suriyenin kuzeyine yönelik korkulan yeni bir Türk askeri harekatı için onay da alabilir. Putin ve Erdoğan şartlarını kendilerinin belirleyeceği bir barış ve özgürlük istiyor. Ve birçok insan için bu, huzursuzluk ve özgür olmama anlamına geliyor.

Son güncelleme: 12:38 06.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı