• Turkhane Logo

'Erdoğan, uluslararası topluluk için güvenilmez ve tehdit oluşturan biri'

Muhafazakar Amerikan dergisi National Review'da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ifadelerin yer aldığı ve NATO-Türkiye ilişkilerinin değerlendirildiği sert bir makale yayımlandı.

02:17 21 Aralık 2022 Çarşamba
'Erdoğan, uluslararası topluluk için güvenilmez ve tehdit oluşturan biri'
Muhafazakar Amerikan dergisi National Review'da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik ifadelerin yer aldığı ve NATO-Türkiye ilişkilerinin değerlendirildiği sert bir makale yayımlandı.

Independent Türkçenin aktardığına göre Bobby Millerın kaleme aldığı Türkiye gerçekten ABDnin müttefiki mi? başlıklı makalede, şu ifadeler kullanıldı:

Yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atinaya füze fırlatma ve Suriyeyi istila etme (bu binlerce IŞİD savaşçısının da serbest kalmasına neden olabilir) tehditlerinde bulundu. İsrail adına ajanlık yaptığı öne sürülen kişileri tutukladı, baş rakibini siyasetten men etti ve İsveçle Finlandiyanın bloğa katılmasını onaylamayarak NATOyu güçsüzleştirdi. Erdoğan, uluslararası topluluk için güvenilmez ve tehdit oluşturan biri. Peki, Türkiye neden hâlâ NATO üyesi?

Amerikanın Türkiyeye karşı yaklaşımını değiştirmesinin vakti geldi
Miller, yazısında Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 2002de iktidara geldiğinden beri Türkiye, Batıdan uzaklaştı ve dünyadaki en büyük demokratik gerilemelerden birini başlattı iddialarına yer verdi. Gazeteci, tüm bunlara rağmen Washington için Ankarayla ilişkileri faydalı kılan iki unsur olduğunu belirtti. Bunlardan biri Türkiyenin, ABDnin yürüttüğü terörle mücadele operasyonlarına destek vermesi. Diğeriyse Ukraynada süren savaş göz önüne alındığında, Montrö Boğazlar Sözleşmesi aracılığıyla Karadeniz ve Çanakkale boğazlarındaki geçiş haklarını elinde tutması.

Türkiyenin ayrıca Rusya ve Ukrayna arasında aracı rolünü üstlenerek, tahıl ithalatını güvenceye almasının da önemli görüldüğünü vurguladı. Öte yandan Miller, Türkiyenin Rusya, Çin ve İran gibi ülkelerle yakınlaşması nedeniyle ABDnin dış politika çıkarlarına tehdit oluşturduğunu öne sürdü.

Gazeteci, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Amerikanın Türkiyeye karşı yaklaşımını değiştirmesinin vakti geldi. Erdoğan çok uzun süredir Türk demokrasisine zarar veriyor ve Amerikanın çıkarları karşısında onun düşmanlarının safında yer alıyor. Eski başkan Trumpın 2019da Suriyeden neredeyse tüm ABD askerlerini çekerek yaptığı gibi taviz vermek yerine, Biden yönetiminin Türkiye ve onun neo-Osmanlıcılığıyla arasına mesafe koyması gerekli.

Erdoğanın tavrını değiştirmemesi halinde...
Miller, söz konusu tavır değişikliği için Washingtonın farklı adımlar atabileceğini söyledi.

Gazeteci, İncirlikteki üste yer alan askeri varlıkların bir kısmının Ürdün veya İsrail gibi daha sadık ve yakın müttefik ülkelere gönderilmesi ve Erdoğanın tavrını değiştirmemesi halinde NATOnun Türkiyenin üyeliğini iptal etmesi gibi seçeneklerin değerlendirilebileceğini yazdı. Millerın yazısı, Böyle dostlar varken, kimin düşmana ihtiyacı olur? ifadeleriyle noktalandı.

Son güncelleme: 02:17 21.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı