• Turkhane Logo

'Erdoğan, Rusya ve İran ile masaya oturdu ancak ABD'ye 'seninleyim' mesajı verdi'

7 Eylül Cuma günü, Rus, Türk ve İranlı liderler Tahran'da biraraya gelerek İdlib'de izlenecek yol haritasını masaya yatırdı.

11:32 09 Eylül 2018 Pazar
'Erdoğan, Rusya ve İran ile masaya oturdu ancak ABD'ye 'seninleyim' mesajı verdi'
7 Eylül Cuma günü, Rus, Türk ve İranlı liderler Tahran'da biraraya gelerek İdlib'de izlenecek yol haritasını masaya yatırdı.

Ankaranın ateşkes önerisi şiddetle reddedilirken, Moskova ve Tahran meselenin askeri yöntemle çözümü konusundaki kararlılıklarını tüm dünyaya duyurdu.

AKP medyasını bile memnun etmeyen zirveye dair, Türkiye gazetelerinde birbirinden çarpıcı yorum ve analizler yayımlanmaya devam ediyor.

Sözcü Gazetesi yazarı Necati Doğru, Erdoğanın fiziken Putin ve Ruhani ile masada olmasına karşın ABDye seninleyim mesajı verdiğini iddia etti.


Zirveye selam! Bombaya devam! başlıklı yazısında Doğru, Putinin, Ben zirve toplantısının naklen yayınladığını bilmiyordum açıklamasına atıfla, üç liderin ortak karar vermediği bir naklen yayının, Suriyeye barış, kardeşlik, bütünlük getirmek için yapılmış zirve toplantısı olmaktan çıkıp, liderlerin kendi iç seçmenine propaganda yapma buluşmasına dönüştüğü görüşünü dillendirdi.

Tahran Zirvesi için, Neydi, bir tiyatro mu terimini kullanan Doğru, yazısını şöyle sürdürdü:

Daha üzerinden 24 saat geçmedi Rus savaş uçakları havadan, Esadın topçuları karadan İdlibi dün de bombalamaya devam ettiler. Ateşkes önerisi kabul görmedi. Putin ile Ruhaninin, “ateşkesi” kabul etmeyecekleri daha baştan belliydi. O zaman “ateşkes önerisi” niçin yapıldı? Algınıza ters gelebilir.

Ezberiniz bozulabilir. Sormak zorundayım. Naklen zirvede “ateşkes önerisi ABDye şirin görünmek için mi” yapıldı?

Rusya ve İranın, İdlib sorununun bombalarla çözümü konusunda hemfikir olduğunun altını çizen Doğru, Türkiyenin tutumunun sözkonusu ikili ile taban tabana zıt olduğunun altını çizdi ve Ankaranın ABDye örtülü bir mesaj verdiğini savundu:

Türkiye de “Suriyenin birlik ve bütünlüğünü savunduğu” için zirveye katılıp “barış sağlamada oyuncu olarak” yerini aldı. Ancak ABD, İdlibi ele geçirmiş muhalifleri tutuyor.

Zirvede Türkiye tarafı,“ateşkes yapılsın” deyince bu lafın doğrudan ABDye “bak ben Rusya ve İran ile masaya oturdum ama aslında senin yanındayım” anlamına geldiğini çocuklar bile bilir. Dün “Naklen Zirve”nin toplantı tutanağı 12 madde olarak yayınlandı. 12 maddenin içinde “ateşkes önerildiği” bile yazılmadı. Dün bombalama devam etti. Rus uçakları ölüm yağdırdı. İran uçakları Erbili vurdu. Esad varil bombası kullandı. Tekrar sormak zorundayım. İzlediğimiz tiyatro muydu? Zirveye selam! Bombaya devam! Perdeleri indirin! Oyun bitti.
 

Son güncelleme: 11:32 09.09.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı