• Turkhane Logo

Erdoğan ile Libya Başbakanı Fayiz El Serrac Dolmabahçe’de görüşüyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başbakanı Fayiz El Serrac’ı kabul ediyor. Görüşme Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşiyor.

19:28 12 Ocak 2020 Pazar
Erdoğan ile Libya Başbakanı Fayiz El Serrac Dolmabahçe’de görüşüyor
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başbakanı Fayiz El Serrac’ı kabul ediyor. Görüşme Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşiyor.



Libya’da dün gece yürürlüğe giren General Halife Hafter’e bağlı Ulusal Ordu ile Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti arasındaki ateşkes sonrası İstanbul’da önemli bir görüşme gerçekleşiyor.
Türkiye ve Rusya’nın talebiyle ateşkesin sağlanmasının ardından Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti Başbakanı Fayiz El Serrac İstanbul’a geldi.


DOLMABAHÇE OFİSİ’NDE GEÇEN AY DA GÖRÜŞMÜŞLERDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El Serrac’ı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde kabul ediyor. Basına kapalı görüşme için Dolmabahçe’ye ilk adım atan Erdoğan oldu. Saat 14.40 sıralarında giriş yapan AKP’li Cumhurbaşkanından, 20 dakika sonra El Serrac ofise geldi.

Erdoğan ve El Serrac geçen ay da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde bir araya gelmişlerdi.

TÜRKİYE SAATİ İLE 01:00’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Libya’da, Rusya ve Türkiye’nin çağrısı sonrası Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Ulusal Ordu arasında varılan ateşkes TSİ 01:00’de yürürlüğe girdi. General Halife Hafter’in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, ülkenin batısında süren askeri operasyonlarını durdurduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Libya Misyonu, ateşkesi memnuniyetle karşıladı. BM taraflara, ateşkes koşullarına uyma ve sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısında bulundu.

/

NİSANDAN BU YANA BAŞKENTE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Libya’da ateşkes öncesi General Halife Hafter’e bağlı güçler Nisan ayından bu yana başkent Tripoli’yi ele geçirmeye çalışıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Çarşamba günü İstanbul’da, Libya’da savaşan taraflara ateşkes çağrısı yapmıştı.

Libya’da Türkiye BM destekli Ulusal Mutabakat Hükumeti’ni ve Başbakan Fayez El Serrac’ı, Rusya ise ülkenin doğusunu kontrol eden General Halife Hafter’i ve ona bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu destekliyor.

MSB VE KALIN’DAN AÇIKLAMA VAR

Son olaylara dair Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Libya ve Suriye’nin İdlib vilayetinde ‘tarafların ateşkese uyma gayreti içerisinde oldukları’ belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da twitter hesabından yaptığı açıklamada, Libya ve Suriye’nin İdlib vilayetindeki ateşkes anlaşmalarının Türkiye’nin izlediği barış diplomasisinin somut neticeleri olduğunu söyledi.

BAHÇELİ’YE GÖRE DESTEK ANA STRATEJİ OLMALI

Gelişmelere ilişkin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “İran’ın, Suriye’nin, Irak’ın, Libya’nın siyasi ve toprak bütünlüğüne sahip çıkmak, saygı duymak, destek vermek, Türk dış politikasının ana stratejisi olmalıdır” dedi.

Bahçeli Ankara’da yaptığı açıklamada, “Ne işimiz var Suriye’de, ne arıyoruz Libya’da?” diyenler, görevli ve taşeron değillerse kesinlikle tarih ve coğrafya cahilleridir” diye konuştu.

/

MERKEL VE PUTİN LİBYA İÇİN DEVREDE

Öte yandan, Cumartesi günü Moskova’da Rusya lideri Vladimir Putin’le görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de Libya için barış konferansı düzenleneceğini açıkladı.

Angela Merkel, Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Rusya ve Türkiye’nin ortak çabalarının başarılı olmasını temenni ediyoruz. Berlin’deki barış görüşmeleri için yakında davetiyeleri yollayacağız” ifadelerini kullandı.

TÜM ÜLKELER KATILMALI İSTEĞİ

Merkel barış görüşmelerine BM’nin öncülük edebileceğini söylerken, Putin Libya’da çözüme katkıda bulunacak tüm ülkelerin konferansa katılması gerektiğini belirtti.



ÜLKE 3’E BÖLÜNMÜŞ VAZİYETTE

Libya’nın başkent Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükumeti, doğusundaki şehirler Tobruk merkezli General Halife Hafter’e bağlı gruplar, büyük oranda çöl olan güney kesimleri ise yerel aşiretler tarafından kontrol ediliyor.

Son güncelleme: 19:28 12.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı