• Turkhane Logo

Endişelendiren gelişme! Çin yüzden fazla nükleer füze silosu inşa ediyor

Amerikalı araştırmacılar Çin'in kuzey batısında kıtalararası nükleer başlıklı balistik füzeler için 100'den fazla yeni silo inşa edildiğini tespit etti.

13:49 01 Temmuz 2021 Perşembe
Endişelendiren gelişme! Çin yüzden fazla nükleer füze silosu inşa ediyor
Amerikalı araştırmacılar Çin'in kuzey batısında kıtalararası nükleer başlıklı balistik füzeler için 100'den fazla yeni silo inşa edildiğini tespit etti.

Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Araştırmaları Merkezindeki araştırmacılar tarafından elde edilen uydu görüntüleri, Yumen şehri yakınlarındaki yüzlerce kilometrelik kurak arazide çok sayıda saha çalışmasının sürdüğüne işaret ediyor.

Euronewsin haberine göre araştırmacılar, yüzü aşkın şantiyenin Çinin mevcut füze fırlatma tesisleriyle çok benzeştiğinin altını çizdi.
Bu inşaatların tamamlanması ABD ve Rusyaya oranla mütevazı olarak nitelendirilebilecek nükleer silah stokuna sahip ülkede ciddi bir değişimi temsil ediyor. Bununla birlikte yeni silolarda kaç adet füze konuşlandırılacağı bilinmiyor. Sayı beklenenden çok daha az olabilir zira Pekin daha önce de bu tür siloları göz dağı vermek amacıyla inşa etmiş fakat nükleer başlıklı füze yerleştirmemişti.
Çinin nükleer cephaneliği konusunda uzman ve şüpheli bölgeleri analiz eden ekibin başındaki Jeffrey Lewis, Washington Posta yaptığı açıklamada inşaatların ölçeğini inanılmaz olarak değerlendirirken, bu sayede Çinin nükleer caydırıcılığının güvenilirliğini artırmaya çalıştığını söyledi.
Hedef ABDye karşı nükleer caydırıcılığı artırmak
Diğer bölgelerdeki silo inşaatları ile birlikte toplam sayının 145e ulaştığının altını çizen uzman, Çinin nükleer gücünü artırmasının nedenlerinden birinin bir Amerikan saldırısı sonrasında misilleme yapmak için yeterli sayıda nükleer silaha sahip olduğunu göstermek olduğunu belirtiyor.
Çinin nükleer kapasitesini artırması konusunda Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagonda da uyarı raporları yayınlanmıştı. Amerikan nükleer gücünün başında bulunan General Charles Richard, nisan ayında Kongrede yaptığı konuşmada Çinin özellikle kıtalar arası nükleer başlıklı füzeler konusunda baş döndürücü dönüşümüne dikkat çekmişti.
Geçen şubatta ise Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin Çinin modern ve büyüyen nükleer cephaneliğinden kaynaklanan tehlikeleri azaltmak için silah kontrolünü sürdüreceğini” söyledi.

Son güncelleme: 13:49 01.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı