• Turkhane Logo

Elin Ersson'un sınır dışı edilmesini önlemeye çalıştığı Afgan kim?

Elin Ersson, İsmail Khawari’nin sınır dışı edilmesini önlemek için yolcu uçağının havalanmasını önlemişti. Ama aradığı kişi o uçakta yoktu. DW İsveç’ten sınır dışı edilen Afgan genciyle konuştu.

16:24 27 Temmuz 2018 Cuma
Elin Ersson'un sınır dışı edilmesini önlemeye çalıştığı Afgan kim?
Elin Ersson, İsmail Khawari’nin sınır dışı edilmesini önlemek için yolcu uçağının havalanmasını önlemişti. Ama aradığı kişi o uçakta yoktu. DW İsveç’ten sınır dışı edilen Afgan genciyle konuştu.

Elin Erssonun protesto eylemi bütün dünyada manşet oldu. Ersson, Afgan bir sığınmacının uçakla sınır dışı edilmesini önlemeye çalıştığı eylemini görüntüleyerek Facebookta yayınladı. 21 yaşındaki aktivist uçağa binmeden önce, uçakta sınır dışı edilmek istenen iki kişinin olduğunu düşünüyordu: 50 yaşlarında bir adam ve 21 yaşındaki Afgan İsmail Khawari. 
  İsveçli Elin, Göteborg-İstanbul seferini yapan THY uçağındaki bir Afgan sığınmacının sınır dışı edilmesini önlemek için uçağın kalkmasına engel oldu. Protestosu başarıyla sonuçlanan Elin yaşananları Facebooktan canlı yayınladı #DWStories pic.twitter.com/MFnlCfFJ36 — DW (Türkçe) (@dw_turkce) 25 Temmuz 2018 Ailesi Khawarinin uçağa bindirilmesine kısa süre kala Ersson ve üyesi bulunduğu aktivist gurubuyla internet üzerinden bağlantı kurmuştu. Afgan gencin Göteborg – İstanbul seferine hazırlanan Türk Hava Yolları uçağında olduğunu tahmin ediyorlardı. Ersson bilet alarak uçağa bindi. Ama Khawari uçakta değildi. Bir gün sonra Stockholmdan Kabile götürüldü. Erssonun açıklamalarına göre, sınır dışı edilmesi planlanan 50 yaşlarındaki diğer sığınmacı ise uçaktaydı. İsveç polisi konuyla ilgili soruları yanıtlamadı ve sadece Elin Erssonun suç işleyip işlemediğinin araştırıldığını açıkladı. Deutsche Welleden Abdul-Bari Hakim İsmail Khawari ile konuştu: Deutsche Welle: Afganların sınır dışı edilmesini protesto eden Elin Erssonun uçakta çektiği video bütün dünyada izlendi. Ama o uçağa sizin için binmişti ve uçaktakilere resminizi göstermişti. Kendisini şahsen tanıyor musunuz?

İsmail Khawari: Hayır, bu genç kadını tanımıyorum ama çabaları için ona müteşekkirim. Kendisiyle maalesef görüşemedim ama o büyük insanlık gösterdi. Durumu Kabile vardıktan sonra öğrendim. Ailemin kendisiyle irtibat kurduğunu ve cep telefonum kapalı olduğundan onun bindiği uçakta bulunduğumu sandığını tahmin ediyorum. Aileniz İsveçte mi yaşıyor? Evet, annem ve iki kız kardeşim İsveçteler. Afganistanda doğdum ama neresinde doğduğumu bilmiyorum. Altı yaşındayken İrana, Meşhede kaçtık. Orada 20 yıl yaşadıktan sonra ailemle birleşmek için Avrupaya gittim. Uyum sağlayabildiniz mi, İsveçte yaşamınız nasıldı? Çalışmam yasaktı. Meslek de öğrenemedim. Uzun süre kaldığım halde İsveççe bilmiyorum. Psikolojik sorunlarım vardı ve evden çıkmıyordum. Neden sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındınız? İsveçteyken hep evde otururdum.


Başvurum üç kez reddedilince iltica başvurusunda bulunmak umuduyla Almanyaya geçtim. Birkaç ay sonra çabalarımın nafile olduğunu anlayıp ailemle birlikte olmak için İsveçe döndüm. İsveçe döndüğümde polis beni tutukladı. Sekiz ay Malmö, Göteborg ve Stockholmde gözaltında tutuldum. Çok kötü muamele gördüm, dayanılacak gibi değildi. Korkunçtu. Sınır dışı göz altısı diyorlar ama insana hayvan muamelesi yapılan bir hapishaneydi. Irkçı gardiyanlar kimseye yardımcı olmuyordu. Bütün gün oturup iskambil oynuyorlardı. Bir sabah beni alıp havalimanına götürdüler. Ailemin İsveçte yaşadığını ve oradan ayrılamayacağımı tekrar tekrar söylememe rağmen beni dinlemediler. Afganistanda yakınlarınız ya da tanıdıklarınız var mı? Hayır, kimseyi tanımıyorum. Birlikte hapis yattığımız bir genci tanıyorum, o kadar. Ne yapacağımı bilemiyorum. Abdul-Bari Hakim, Waslat Hasrat-Nazimi, Rahel Klein © Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 16:24 27.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı